Izvor: B92

Samo 21 osoba je pod ovim uslovima boravila na ovom ostrvu od početka pandemije.

Sićušno karipsko ostrvo se konačno ponovo otvara za vakcinisane turiste nakon što su u proteklih 18 meseci vlasti ovog ostrva dopuštale boravak samo onim turistima koji su zaradili više od 70.000 dolara.

Naime, britanska prekomorska teritorija Montserat zatvorila je svoje granice za turiste još na početku pandemije, od marta 2020. godine.

Kada ih je ponovo otvorila u aprilu ove godine, to je bilo samo za one koji su bili spremni da se prijave za remote pozicije, zahtevajući gorenavedenu minimalnu platu za podnosioca zahteva i minimalan boravak u trajanju od dva meseca. Pod tim uslovima je na ovom ostrvu boravila samo 21 osoba.

Mauricijus otvara granice za turiste

Za razliku od drugih viza za digitalne nomade pokrenutih za vreme pandemije, do ove vize je bilo teško doći.

"Veoma su selektivni u tome koga puštaju", rekao je za Njujork tajms profesor sociologije sa Univerziteta Masačusets Dejvid Kort, koji je aplicirao za ovu vizu od tri meseca zajedno sa suprugom i ćerkom.

"Rečeno mi je da oni zapravo odbijaju ljude", kaže on.

Ovakva šema viza je pomogla Montseratu da sve vreme bude maltene bez zaraženih od koronavirusa – od početka pandemije su samo 33 osobe bile pozitivne na koronavirus.

Lokalno stanovništvo nije baš zadovoljno dosadašnjim uslovima za ulazak na ostrvo.

Tri rajska ostrva na kojima možete letovati za 250 evra

"Ne mislim da je ovo bio najbolji izbor", rekao je Endru Majers, koji poseduje prodavnicu ističući da je odluka o postavljanju minimalne zarade ipak prestroga.

Ali od 1. oktobra vlasti ostrva spuštaju kriterijume dopuštajući svim vakcinisanim turistima boravak na ovom ostrvu bez uslova za minimalni boravak.

Svakako moraju da prođu petodnevni karantin i da urade PCR test četvrtog dana posete kako bi im poseta bila odobrena.

Nevakcinisani turisti će moći da uđu na ovo ostrvo ukoliko podnesu zahtev za remote radnu vizu, što će podrazumevati dvonedeljni karantin po dolasku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.