Foto: Shutterstock/FooTToo
Foto: Shutterstock/FooTToo

Selo 1.000 violina

Podeli

Na samo jugu Nemačke nalazi se gradić Mitenvald, kojeg mnogi smatraju najlepšim gradom bavarskih Alpa.

S njegovih starih kamenih ulica puca pogled na alpske oštre vrhove, pa je teško odlučiti u kom pravcu ćete gledati - prema divnim oslikanim ulicama ili prema visinama

Najprepoznatljivi simbol grada je Crkva svetog Petra i Pavla s roze tornjem. Ovakvu crkvu ne možete da vidite u ostatku sveta, ali možete u ovom delu Nemačke. Brojne zgrade su ovDe ukrašene raznim bojama, slikama i dekoracijama zbog čega ulice liče na galeriju na otvorenom.

Foto: Shutterstock/Wirestock Creators
Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Ovakav oblik ulične umetnosti nosi poseban naziv, Luftmalerei. Reč je o vrsti murala kakav ćete često sresti u ruralnim delovima južne Nemačke i Austrije, a koje prikazuju svece, bliblijske prizore i klasične motive iz svakodnenog života na selu. Neki od današnjih crteža su stari i po 250 godina.

Mitenvald je poznat i kao mesto u kojem se prave violine, viole i violončela. Sve je započela porodica Kloc u 17. veku, kada je iz Italije donela svoje umeće izrade instrumenata, pa podučila i druge porodice.

Procenjuje da je čak 9 od 10 violina izrađenih do 1900. godine zapravo pripadalo redu Štajner violina koje su radile porodica Kloc i njihovi učenici.

Sredinom 19. veka bavarske vlasti su osnovale školu u Mitenvaldu koja se bavila izradom violina kako bi nastavila ovu lepu tradiciju. U uspomenu na to, na gradskim ulicama se nalazi skulptura violine oslonjena na dva kamena.

Od 1930-ih godina ovo mesto je postalo popularno među turistima, a tako je ostalo sve do danas. Zato nemojte zaboraviti da posetite i Muzej violina kada ste u prolazu.

Za sve koji vole planinarenje, iz Mitenvalda možete da pođete u planinarenje Alpima, a dobra vest je da postoji i prečica u obliku Karvendelbana odnosno žišare. Za samo 10 minuta će vas podići s 913 na 2.244 metara nadmorske visine.

Na vrhu će vas dočekati jedan od najviših informativnih centara Nemačke u kojem možete saznati više o prirodi i okolini, ili baciti oko kroz teleskop i sagledati grad iz drugog ugla Shvatićete zašto je i veliki književnik Gete nazvao ovo mesto „slikovnicom koja je oživela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18501 idi na stranu