Izvor: B92

Na mapi Roterdama zaokružite sledeća mesta ukoliko želite da ga obiđete pešice.

Čuveni holandski grad već dugo pomera arhitektonske granice. Od funkcionalističke kuće iz tridesetih do futurističkog umetničkog depoa, ovo su građevine koje sigurno treba videti ako planirate pešački obilazak Roterdama.

Centralna stanica

Bez obzira na to da li dolazite vozom ili nekako drugačije, pešački obilazak započnite od Centralne stanice. To je najbolji primer koji odslikava arhitektonske ambicije Roterdama. Redizajniran 2014. godine, ovaj džin sa staklenim zidovima najavio je urbanističku renesansu četvrti u kojoj se nalazi. Zbog zanimljivog krova koji je obložen čelikom, meštani je zovu i “Kapsalon stanica“. Konstrukcija mnoge podseća na aluminijumske posude za nošenje u kojima se poslužuje čuveni roterdamski “kapsalon” (jelo koje spada u brzu hranu).

Markthal

Nakon Centralne stanice, uskočite u tramvaj do najveće gradske ulične pijace – Blaak markt. Ovde možete nešto prezalogajiti ili se, ipak, čuvati za spektakularni Markthal. U pitanju je upečatljiv stambeno-gastronomski kompleks u obliku potkovice koji je dizajnirala lokalna arhitektonska firma. Ovde se, iznad velike hale sa 100 pijačnih tezgi, prostire veliki luk u kome su smešteni stanovi. Tu su i elitni restorani, kafei i prodavnice. Ispod ogromnog luka prekrivenog delima holandskih umetnika, nalaze se štandovi sa raznovrsnom hranom i slatkišima. Tu ćete naći sve, od tradicionalnih stropvafela (kolač od dve kružne oblande koje podsećaju na vafl, sa filom od karamele u sredini), preko baklava do indonežanskog “nasi gorenga”.

Kockaste kuće (Kijk-kubus museum house)

Preko puta trga nalazi se najznačajnije arhitektonsko čudo Roterdama. To su čuvene Kockaste kuće (Kubuswoningen) u kojima nema nijednog uspravnog zida. Dizajnirao ih je krajem sedamdesetih holandski arhitekta Piet Bloma. Оvo stambeno naselje sastoji se od 38 stanova smeštenih u objektima u obliku iskošenih Rubikovih kocaka. Jedna kocka je muzej, te možete videti i kako izgleda unutrašnjost. Takođe, Airbnb nudi priliku i da prespavate u jednoj od njih, ako želite

Kuća Soneveld

Od Kockastih kuća dve stanice metroa vas dele od sjajnog holandskog primera pokreta funkcionalističke arhitekture koji je zahvatio Evropu početkom 20. veka. Izgrađena po nalogu lokalne porodice tridesetih, kuća Soneveld je brižljivo obnovljena 2001. godine, uključujući čak i originalni nameštaj. Danas je ovo muzej. Karta koju kupite omogućiće vam ulazak i u kulturni centar “Het Nieuwe Instituut”, koji je smešten preko puta.

Muzej “Boijmans Van Beuningen”

Iako je ovaj muzej likovne umetnosti zatvoren zbog renoviranja do 2026. godine, zapadno od ulaza nalazi se ogroman depo muzeja u obliku činije. Zaista impresivan, prekriven je sa 1.664 ogledala, u kojima se vidi odraz obrisa grada. Dok se renoviranje muzeja nastavlja, Depo se otvara 6. novembra ove godine. To će biti prilika da se vidi skoro svih 151.000 umetničkih dela i artefakata koji se nalaze u muzejskoj zbirci.

De Rotterdam

Svega nekoliko projektanata je definisalo arhitekturu 21. veka kao što je to učinio Rem Koolhaas, arhitekta rođen u Roterdamu. Zgradu De Rotterdam čuveni Holanđanin je dodao u svoj portfolio 2013. godine. Ovaj div, koji prkosi gravitaciji, najveća je zgrada u zemlji.
Ovde možete privesti dan kraju i završiti pešački obilazak grada. Posetite obližnji Gastrobar Elvy, čiji krovni bar na sedmom spratu pruža pogled na most Erasmus (Erasmusbrug), još jednu od arhitektonskih ikona grada.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.