Izvor: Punkufer

Elba je najveće ostrvo u Toskanskom arhipelagu, ali i treće po veličini italijansko ostrvo nakon Sicilije i Sardinije.

Ono po čemu je ostalo upamćeno kroz istoriju jeste mesto na koje je Napoleon prognan 1814. godine, iako je ovde proveo 300 dana.

Najlakši način da dođete do Elbe je trajektom iz Pjombina do Portoferaja.

Portoferajo je glavna luka i najveći grad na ostrvu koje pruža razne mogućnosti za aktivan i zanimljiv odmor..

Zbog blage mediteranske klime i svojih prekrasnih plaža, kao što su Skaljijeri, Forno, Banjaja, Otone, Kapo Bjanko, Le Viste i Sesione, koje su okružene lepim morem, posebno je popularna u letnjim mesecima.

Uostalom, italijanska ostrva mogu da budu turistički atraktivna i tokom cele godine.

Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

O Portoferaju mogu da se čuju brojne priče.

Jedna legenda kaže kako su grad osnovali Argonauti - heroji iz grčke mitologije, kojima je trebalo mesto za usidrenje moćnog broda Argo.

Ovo područje naseljavali su i Etrurci i stari Rimljani, a grad je službeno osnovao vojvoda od Firence Kozimo I Veliki (Mediči) 1548. godine.

Vekovima su se smenjivali vladari grada, a svoje današnje ime Portoferajo dobio je u 19. veku.

O bogatoj istoriji ovog područja više informacija možete da dobijete u Arheološkom muzeju Portoferajo.

Obavezno bi trebalo obići i Medičijeva utvrđenja iz 16. veka – "Forte stela" (Zvezdana tvrđava), "Forte falkone" (Sokolova tvrđava) i "Forte Ingleze" (Engleska tvrđava), koja su međusobno povezana zidinama.

Ljubitelji arhitekture uživaće u enterijeru i eksterijeru crkve Santo Stefano alle Trane, ali i u ostacima rimskih vila "Romana della Linguella" i "Le Grotte".

Za kraj, bilo bi šteta da se napusti glavno naselje Elbe, a da se ne istraži mesto na kojem je živeo Napoleon tokom svog progona – "Villa dei Mulini".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.