Foto: Shutterstock/ Anamaria Mejia
Foto: Shutterstock/ Anamaria Mejia

Dubrovački kamen koji najspretnijima donosi sreću i ljubav FOTO

Podeli

U starom delu Dubrovnika, nalazi se kamen koji izgledom podseća na sovu, a koji prema legendi, donosi sreću i ljubav onima koji uspeju da stanu na nju.

Nalazi se na ulazu u Franjevački manastir u glavnoj ulici Stradun. Kamen štrči sa zida i liči na glavu sove, a postavljen je pola metra iznad zemlje, piše Klix.ba.

Gornja površina je uglačana, a zid iznad je poprimio drugačiju boju zbog činjenice da ga dnevno dotakne hiljade turista.

Prema legendi, ukoliko uspete da skočite na vrh kamene glave i pritom održite balans, u životu će vas pratiti sreća i ljubav.

Postoje i one legende, prema kojima je potrebno da skinete majicu dok balansirate na sovinoj glavi.

Kako pišu hrvatski mediji, ova legenda svoje korene ima u nesrećnoj ljubavi. Naime, jedan mladić je dugo pokušavao da uspe u ovom podvigu kako bi mu se sreća okrenula, a na kraju je u tome i uspeo

Ovaj kamen je pre nekoliko decenija korišćen kao česma kroz koju je ispuštana voda koja bi se nakupila na krovu građevine. Međutim, kad su cevi zamenjene i voda preusmerena na drugu stranu,česma je ugašenai sada služi samo kao turistička atrakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18482 idi na stranu