Izvor: Travel magazin

Predstavljamo vam devet francuskih mesta, koja su idealna alternativa Parizu.

Kada razmišljate o Parizu, francuskoj prestonici ljubavi, svetlosti i umetnosti, u mislima bi mogla kao podloga da ide ona divna melodija harmonike iz filma „Amelie“. Međutim, Pariz često ume da bude toliko preopterećen turistima (godišnje ga poseti 2 miliona turista, a on sam ima oko 2.2 miliona stanovnika) da je uživanje u njemu prilično ograničeno velikim brojem ljudi koji su napolju…

Ovih devet francuskih gradova i regija dostojni su konkurenti Parizu, a istovremeno su i jeftiniji, imaju daleko manje gužve i lakši su za orijentaciju.

1. Strazbur

Na samo nekoliko kilometara od nemačke granice, Strazbur je veoma popularna destinacija za Nemce, u kojoj se nalaze glavne evropske političke institucije. Njegova veličanstvena katedrala je najposećenija u Francuskoj, posle pariske katedrale Notr Dam. Pravi simbol grada, sagrađen je 1220. godine i ostaje jedan od najlepših primera gotske arhitekture. Grande-ile, gde se nalazi, je istorijski centar Strazbura i mesto koje bi trebalo prvo da posetite. Nakon šetnje uskim uličicama, priuštite sebi zasluženu pauzu uz kiseli kupus, kobasice i alzaško pivo u nekom od restorana, za tipično iskustvo u srcu regije Alzas.

2. Arl

Blizu Sredozemnog mora, Arl (Arles) je dom jednog od najpoznatijih svetskih festivala fotografije. To je grad sa najviše rimskih spomenika posle Rima. Nije ni čudo što se čuveni slikar Vinsent Van Gog zaljubio u nepregledne pejzaže peščanih plaža i slanih “bara” u nacionalnom parku Camargue.

3. Ansi

Okružen jezerom u podnožju planina Semnoz, Ansi uživa u izuzetnom geografskom položaju. Nalik prelepoj razglednici, grad čini niz šarmantnih, poludrvenih kuća i pogledi na „masive“ Bauges i Aravis (planine) koji ga okružuju. Leti se preporučuje kupanje u jezeru, dok će zimi, duge šetnje uz vodu dati osećaj spokojstva.

Ako dođete sa svojom drugom polovinom, ne zaboravite da se poljubite na mostu Pont des Amours – legenda kaže da ćete nakon tog poljupca biti vezani za ceo život.

Sedam navika Francuza koje šokiraju ostatak sveta ili izazivaju ljubomoru

4. Regija Baskija

Okružena Atlantskim okeanom i njegovim snažnim talasima, Baskija se prostire između Francuske i Španije. Ovde nećete naći selo bez zida za „pelotu“ (sport sličan tenisu), niti brdo bez pešačke staze ili golf terena. Ljubitelji mora takođe će biti zadovoljni kilometrima plaža za surfovanje i ronjenje

5. Regija Bretanja

Bretanja je popularna destinacija za odmor među Francuzima. Ima ribarske luke i farme, turistička mesta i razna misteriozna mesta, čudesne šume, priče i legende, muzeje i zabavne parkove. Region možete lako istražiti pešice putem jedne od mnogih pešačkih staza, poput GR 34 koja se proteže duž obale, skoro 2.000 km. Ali najviše od svega, Bretanja je pravo mesto – ako ste gurman. Ostrige, jabukovača, vina, palačinke… uz narodni ples, zasigurno su nešto što ćete upamtiti.

6. Korzika

Idealno mesto za miran odmor u italijansko-francuskoj kulturi, Korzika je ostrvo koje se može podeliti na dva dela. Bastija je glavni grad na severu, a Ajačo glavni na jugu. Skromni nadimak Korzike je Ostrvo lepote, što simbolično govori o njoj. U zavisnosti od vrste odmora za kojim žudite, možete dan provesti na suncu na nekoj od peščanih plaža sa kristalnom vodom pred nogama ili planinariti i popeti se po dramatičnim vrhovima okolnih planina.

Francuska je mnogo više od Pariza i Azurne obale: Očaravajuća mesta za koja možda niste ni čuli

7. Nant

Zelena prestonica Evrope 2013. godine, Nant se ističe posvećenošću zaštiti životne sredine. Ovde možete uživati u zaštićenim rutama i zelenim stazama na obalama reke Loare, recimo na biciklu. Tu je srednjovekovni zamak Brittany’s Dukes. Ne ustručavajte se da trajektom stignete do starog ribarskog sela Trentemoult, gde isprepletane ulice ulepšavaju šarene fasade kuća, utirući put do reke na kojoj vlada atmosfera „guinguette“ (kafić na otvorenom).

8. Marsej

Marsej ima toliko toga da ponudi za svakog posetioca. Lučki grad bogate prošlosti, najstariji je grad u Francuskoj. Pravi morski grad blista pod sunčevom svetlošću, ali čuvajte se maestrala, koji može da duva i do 100 kilometara na čas. Marsej je bio Evropska prestonica kulture 2013. godine i nudi širok spektar pozorišta, koncertnih sala i muzeja, počev od MuCEM-a. Ovde možete i da se prošetate nacionalnim parkom Calankues, ali ne zaboravite da ponesete kremu za sunčanje i vodu sa sobom, jer leti temperature mogu da dostignu i 35 stepeni Celzijusa.

9. Lion

Nekada glavni grad Francuske, predstavlja drevnu prestonicu koja je sačuvala izuzetno arhitektonsko nasleđe. Većina njegovih okruga, poput brda Fourviere i padine Croix-Rousse navedeni su kao svetska baština. Možete da se vozite tramvajem iznad reke Rone, dok će uspon do katedrale Notre-Dame-de-Fourviere zahtevati da savladate 567 stepenika.

Ovde ćete biti počašćeni punom panoramom grada, koja se proteže od parka Tete d’Or do savremene četvrti Confluences. Obavezne atrakcije u Lionu? Lutanje „trabulama“ (tajno pokriveni prolazi), a zatim ručak u „bušonu“ pored reke Saone, tradicionalnom restoranu u kojem se služe sjajno crveno vino i mesni specijaliteti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.