Izvor: B92

U Mađarskoj ćete pronaći sve što vam treba - odmor, relaksaciju, kulturno-istorijske spomenike i dobru hranu.

Mađarska je zemlja fascinantne istorije, a obiluje je i bogatom tradicijom.

S obzirom na mešavinu prirodnih, istorijskih i kulturnih mesta koje možete da posetite, sigurni smo da će svaki turista pronaći nešto po svojoj volji:

Evo kako da se najlakše zaljubite u Budimpeštu

1. Centralna pijaca u Budimpešti

Ovo je najveća zatvorena pijaca u Budimpešti i istovremeno jedna od najvećih turističkih atrakcija u mađarskoj prestonici.

U ovoj impresivnoj neogotičkoj katedrali iz 1896. godine koja se nalazi na kraju Vaci ulice (glavne pešačke zone), pronaći ćete sveže voće i povrće, meso, suvenire i kafiće, kao i mađarske rukotvorine. Pijaca je otvorena svakog dana osim nedeljom.

2. Sinagoga u Dohanjijevoj ulici (Budimpešta)

U pitanju je jedna od najvećih sinagoga na svetu izvan Izraela. Ona je bombardovana tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljena tokom 1990-ih godina.

Pored sinagoge se nalazi memorijalni park Raula Valenberga, švedskog diplomate koji je tokom Drugog svetskog rata spasao nekoliko hiljada mađarskih Jevreja tako što im je izdao lažne švedske pasoše.

U ovom parku se nalazi i spomenik žrtvama Holokausta vajara Imre Varge. Spomenik je izgrađen od metala i predstavlja žalosnu vrbu na čijim se listićima nalaze imena nekih od 600.000 Jevreja koji su stradali u Mađarskoj tokom Drugog svetskog rata.

Sinagoga je otvorena svim danima osim subotom.

Mađarske banje: 7 razloga da odete u Budimpeštu ove zime

3. Pećinsko kupatilo, Miškolk-tapolka

Svi koji vole kupanje i relaksaciju moraju da posete ovo mesto. Ovo termalno banjsko kupalište se nalazi u prirodnom pećinskom sistemu.
Voda je bogata mineralima i uvek je temperature od 30 stepeni.

Termalne vode privlače posetioce od 17. veka, ali stiču veću popularnost nakon otvaranja novog kompleksa 1940-ih godina. Pored različitih bazena, dostupni su i spa tretmani. Pećinsko kupatilo je otvoreno tokom cele godine, osim u januaru

4. Jezero Balaton

Balaton je najveće jezero u centralnoj Evropi i jedno od najvećih turističkih atrakcija u Mađarskoj.

Tokom letnje sezone, većina mađarskih porodica se odmara na ovom jezeru. Pored plivanja možete pecati i jedriti.
Tokom zime,posetioci mogu da klizaju ili pecaju na ledu.

5. Krstarenje Dunavom


Krstarenje Dunavom je fantastičan način da se turističke atrakcije dožive na drugačiji način. Bilo da izaberete noćno krstarenje kroz Budimpeštu ili višednevno krstarenje u Dunavskom zaboju, doživećete nezaboravno iskustvo

Budimpešta: Dunav, gulaš i violina

6. Vinska regija Eger


U ovoj regiji ćete pronaći veliki broj vinograda i vinskih podruma u kojima možete da probate lokalne vrste vina.

U cilju da podstaknu turizam, mnogi vinski podrumi organizuju posebne večeri i degustacije vina u okviru kojih posetioci mogu da uživaju u tradicionalnoj hrani i plesu, kao i u izletima u podrume s bačvama

7. Džamija Kasim Paše, Pečuj

Ova fantastična zgrada je prvobitno podignuta u drugoj polovini 16.veka, dok je zemlja bila pod Osmanskim carstvom. Iako je osmišljena kao džamija, sada se koristi kao rimokatolička crkva, ali je i dalje jedan je od najboljih primera turske arhitekture u čitavoj zemlji

8. Zgrada mađarskog parlamenta, Budimpešta

Neverovatan primer gotičke arhitekture. Smeštena je na obali Dunava i trenutno je najveća zgrada u Mađarskoj i najviša u Budimpešti.

Stotine tornjeva i svodova su smešteni oko impresivne centralne kupole, koja gleda na Veliki trg, gde se često održavaju politički skupovi. Zahvaljujući kreativnom osvetljenju, zgrada izgleda još impresivnije noću.

9. Nacionalni park Hortobađ

Najveća pustara u Mađarskoj i jedna od najpoznatijih u Evropi

Osim veličanstvenih vidika, ovo područje je poznato po bogatom kulturnom nasleđu.
U ovom području postoji jaka poljoprivredna tradicija, a većina posetilaca će iskoristiti priliku da sazna više o tome kako se razvijala poljoprivreda u ovom regionu.

Mnogi stočari i dalje gaje retke vrste. Na svakom koraku u Nacionalnom parku se može videti ogroman broj divljih životinja i biljaka uključujući i malu populaciju retkih, poludivljih konja Prževalskih.

10. Pećine Agteleka i Slovačkog karsta

Jedno od osam mesta u Mađarskoj koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.
U pećini ćete videti impresivan broj stalaktita i stalagmita, uključujući neke od najvećih stalaktita u Evropi.

11. Selo Holoko

Zbog unikatne arhitetkture, kulturnog nasleđa i tradicije, Holoko se nalazi na Uneskovoj listi.

Starosedeoci ovog sela pripadaju etničkoj grupi Palocz, koja je vekovima naseljavala ovo područje i sačuvala tradicionalan način života. Posetite ovo selo kako biste videli neke od primera seoskog života pre poljoprivredne revolucije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.