Izvor: B92

Lineburg (Lüneburg) je grad u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, i nalazi se oko 50 kilometara jugoistočno od Hamburga.

Istorijski trgovački grad, član nekadašnjeg Hanzeatskog saveza je izgrađen na soli, idilično smestivši se nedaleko od reke Labe koja je i definisala njegovu sudbinu. U gradu živi oko 80.000 stanovnika, kad ima turista taj broj na dnevnom nivou prelazi čak i 100.000.

Ovaj grad ima istoriju staru preko 1.000 godina i bez sumnje je jedan od najlepših gradova u severnoj Nemačkoj.

Preživeo je Drugi svetski rat i ostao je gotovo netaknut, zadržavajući svoj šarmantni srednjovekovni karakter.

Grad koji leži na 72 hiljade tona dijamanata

Kuda god da odu, turisti mogu da osete bogatu istoriju Lineburga, koja se svojom proizvodnjom soli popela na jedno od najvažnijih mesta. Bogatstvo i slavu je stekao upravo eksploatacijom soli, pa je jedna od najvećih atrakcija - Muzej soli.

U drugoj polovini dvadesetog veka uložen je značajan trud da se obnove i zaštite stara zdanja i fasade, tako da danas veći deo Lineburga zaista izgleda kao muzej na otvorenom.

Najšarmantniji nemački grad: Dom tri nobelovca i svetski poznatog marcipana FOTO

Od ostalih interesantnih sadržaja treba izdvojiti gradsku većnicu Rathaus sa fontanom "Lunabrunnen", staru apoteku iz 16. veka, oružanicu "Glockenhaus", kao i ostale zgrade u staroj gradskoj luci, kojom gospodari čuveni srednjovekovni drveni kran.

Foto: Shutterstock/Vaflya

Nekadašnji rudnik soli, Brdo Kalkberg, danas je prirodni rezervat, i na njemu se nalazi odličan vidikovac i savršeno mesto za boravak u prirodi, imajući na umu na su sa osebnom pažnjom neutralisali ljudsko delovanje na okolinu.

Ovi nemački gradovi su najbolji za život

Lineburg je također i univerzitetski grad s mladenačkim duhom, gde je uživanje u šopingu posebna stvar, jer se glavni trgovinski i modni lanci nalaze upravo u starim šarmatntim zdanjima, pa je zadovoljstvo dvostruko.

Do Lineburga se brzo i lako stiže, i postoje brojni organizovani izleti i turističke ture, pa bi prava šteta bila da ga ne posetite ukoliko se nađete u okolini.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.