Izvor: B92

Čitav kompleks prostire se na čak 10.000 kvadratnih metara na severozapadu Bugarske, a iako je okružen masivnim zidovima, upravo su stene te koje pružaju najbolju prirodnu zaštitu.

Čuvena tvrđava Belogradčik nalazi se u severozapadnom delu Bugarske, nedaleko od granice sa Srbijom. Poznata je i pod imenom Kaleto, što jednostavno znači - tvrđava.

Iako datira iz davnih vremena, odnosno doba Rimskog carstva, jedna je od najbolje očuvanih tvrđava u Bugarskoj. Njeni zidovi visoki dva metra okružuju brdo sa stenama u kojima se nalazi tvrđava.

U 14. veku nakratko ga je osvojila vojska Osmanskog carstva, a zbog stalnih hajdučkih najezdi dodatno su proširili i ojačali tvrđavu. Nakon pada Otomanskog carstva, ovde se dogodila stravična epizoda - vođe ustanka koji je izbio 1850. godine odvedeni su u tunele gde su im odsečene glave.

Tvrđava je poslednji put obavila svoje ratno-odbrambene poslove u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Nakon toga je proglašena za spomenik arhitekture, a kasnije otvorena za javnost.

Čak i danas možete doživeti pucnjavu i topovske udare sa njegnih zidova.

Zajedno sa tzv. stenama Belogradčik - kamene formacije koje podsećaju na stubove, glavna je turistička atrakcija ovog mesta, ali i celog regiona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.