Izvor: Dnevnik.hr

Tek dva kilometra od otoka Hvar nalazi se Pokonji Dol, malo ostrvo koji privlači sve veći interes domaćih i stranih turista, a moguće ga je obići u samo 600 koraka.

Pripada grupi Paklenih/Paklinskih ostrva, a njegova dužina i širina iznose oko 150 metara. Ova grupa ostrva lokalno se naziva "Škoji".

"Sa svojih nekoliko stotina metara obale, to ostrvo je kao neki ukras plavetnila i jedan od omiljenih motiva umetnika koji se nađu na Hvaru. Pokonji Dol mnogim je nautičarima početak rute na putu prema Korčuli, Lastovu i Mljetu, ali i svetlo sigurne zavetrine na povratku. Iako ime može da zavara, pa neko može pomisliti da naziv duguju paklenoj vrućini, odgovor je u borovoj smoli - paklini (pakao). Ta se smola koristila kao zaštitni premaz za drvene brodove i čamce", navodi se na stranici Dnevnika.hr.

Najviši vrh ostrva je pet metara iznad nivoa vode. Toliko je blizu obali Hvara da će vam se, dok šetate ovim susednim ostrvom, učiniti da Pokonji Dol možete dohvatiti dlanovima.

Ostrvo označava plovni put prema luci Hvar i Paklenom kanalu, a na njemu se nalazi svetionik koji je izgrađen daleke 1872. godine.

U ovoj dvospratnoj kamenoj kući nalazi se četvrtasti kameni toranj u kojem se nalazi svetlost svetionika. U kućici su nekada boravili svetioničari, ali je danas automatizovana, pa je omogućeno daljinsko upravljanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.