Izvor: B92

Došlo je vreme letnjih odmora, a mnogi građani biraju destinacije koje ne zahtevaju potvrde o imunizaciji ili PCR test. Većina ovih destinacija se nalaze u našem regionu, a jedna od njih je i Albanija.

Podsetimo se, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je za prelazak albanske granice neophodna samo lična karta, a da državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova, što isključuje PCR test ili obavezan karantin.

Albanija je mnogo više od onoga što očekujete:"Vi ste mi prvi Srbi"; onda su došli i ostali

Lica koja nisu punoletna moraju sa sobom imati pasoš. Osim toga, ukoliko planirate da povedete kućnog ljubimca, trebaće vam pasoš vakcinacije i potvrda veterinara da je vaš ljubimac zdrav.

Najbolje vreme za posetu Albaniji je od sredine maja do sredine septembra, kada su temperature i najviše, pa je kupanje zagarantovano.

Vrhunac sezone je, kao i u ostalim turističkim zemljama, u julu i avgustu. Sever zemlje izlazi na Jadransko more i poznat je po peskovitim plažama i plitkoj vodi, pa su letovališta tu najpopularnija među porodicama sa decom.

Mesta u Albaniji u kojima možete da uživate kao u Grčkoj VIDEO

Najpopularnija mesta na jadranskoj obali su Valona i Drač, a najpopularnija mesta na jonskoj obali su Saranda, Ksamil, Himara i Dhermi.

Šta mi preporučujemo?

Ukoliko se zaputite prema Albaniji, preporučujemo letovalište Saranda, koje se nalazi na granici sa Grčkom, prekoputa ostrva Krf.

Odlikuju ga brojne uređene i divlje plaže, stabla limuna i maslina, kao i preko 300 sunčanih dana.

U letovalištu postoje hoteli, privatni smeštaji, restorani, kafići i bogat noćni život.

Saranda je poznata i po neverovatnom spomeniku prirode. Takozvano "Modro oko" je naziv za 18 kraških izvora vode, koji se nalaze na oko 25 kilometara udaljenosti od ovog letovališta.

Sledeće letovalište za koje se naši građani neretko odlučuju je Drač, posebno Golem.

Albanija postala hit za naše turiste: "Pre svega, veoma je jeftina" VIDEO

More u Draču je odlično za porodice sa malom decom i neplivače, jer je ulaz u vodu većim delom postepen i dug. Plaže su posebna atrakcija u Draču, koji je uz to i najveća albanska luka.

Odlična povezanost sa Tiranom, odnosno sa aerodromom čini upravo Drač posebno atraktivnim za turiste iz naše zemlje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.