Foto: Shutterstock/emperorcosar
Foto: Shutterstock/emperorcosar

Sevilja - grad Herkula i Kristifora Kolumba

Podeli

Sevilja je jedan od najlepših gradova Andaluzije, ali je takođe i njena najlepša prestonica. Ovaj biser Španije poznat je po ukusnim tapasima, ali i po mavarskoj arhitekturi, pa, shodno ovome, predstavlja pravu turističku atrakciju koja zadovoljava sve ukuse.

Pratite EURO2020 na B92.net

Sevilja će, uz deset drugih gradova, biti
domaćin utakmica
evropskog prvenstva u fudbalu.

Malo istorije:

Legenda kaže da je Sevilju osnovao Herkul, dok istorijske činjenice govore da su grad osnovali u 8. veku pre nove ere Tartešani (najstarija i najzapadnija mediteranska kultura, koja se pominje još u prvom milenijumu p. n. e.)

U kasnijim istorijskim dešavanjima, odnosno, okupacijama, Rimljani su mu dali naziv Hispalis, da bi u njegovoj neposrednoj blizini osnovali koloniju Italika.

Na tlu Hispalisa rođena su dva velika rimska cara – Trajan i njegov posinak Hadrijan.

Sevilja je oduvek bila centar južne Španije, a tokom 16. i 17. veka postala je najveći španski grad, ali i važna morska luka.

Ovaj grad je poznat po mnogo čemu - flamenku, tapasima, pomorandžama, međutim, najviše se ističe po slikovnoj arhitekturi, koja predstavlja mešavinu arapskih uticaja i gotike, starog i modernog, velelepnog i skromnog.

Malo zanimljivosti:

Sevilja je grad u kojem su "rođeni" tapasi.

Takođe, smatra se mestom rođenja španskog plesa flamenka.

Sevilja je grad u kojem je sahranjen čuveni moreplovac Kristifor Kolumbo.

Najkvalitetnije pomorandže se uzgajaju u Sevilji.

Smatra se za najtopliji evropski grad, koji u toku jedne godine ima samo 80 kišnih dana.

Šta posetiti:

Seviljska katedrala

Najveći ponos Seviljana je njihova Katedrala Santa Marija de la Sede, za koju se navodi da je po površini najveća gotička katedrala na svetu, a treća po veličini u odnosu na sve svetske kadetrale, odmah posle Bazlike Svetog Petra u Rimu i Katedrale Svetog Pavla u Londonu.

Kao i većina verskih objekata u Andaluziji, izgrađena je na osnovama stare džamije, koja je građena za vreme Mavara. Kada su Španci zauzeli Sevilju 1248. god, tu džamiju su jedno vreme koristili kao katedralu za katoličke verske obrede.

Katedrala je turistima najpoznatija po grobu Kristifora Kolumba i mnogi se odluče da je obiđu samo iz tog razloga. Sanduk sa posmrtnim ostacima Kolumba nose predstavnici četiri španske kraljevine – Kastilje, Leona, Aragona i Navare.

Kraljevska palata Alkazar

Kraljevska palata Alkazar je jedna od najmonumentalnijih građevina u Sevilji. Poreklo naziva vuče iz arapskog jezika, koji u prevodu znači tvrđava. Ova tvrđava je bila vrlo bitno mesto u periodu vladavine Mavara, jer je ovde bila rezidencija njihovih čuvenih dinastija. Tokom vladavine Almohadina dodatno je proširena i u 12. veku je postala njihova prestonica.

Možda vas zanima:

Putovanje kroz Andaluziju; treći deo - divljine Ronda FOTO

Putovanje kroz Andaluziju; drugi deo - Kordoba i duh mavarske arhitekture FOTO

Tore del Oro

Poznata još i kao "zlatna kula", služila je kao odbrambena tvrđava, ali i kao osmatračnica. Danas se u ovoj kuli nalazi pomorski muzej, koji otvara vrata svim posetiocima.

Foto: Shutterstock/Kite_rin
Foto: Shutterstock/Kite_rin

Španski trg

Jedan od glavnih simbola Sevilje je Španski trg. Pravljen je za Ibero- američku izložbu 1929. god i podeljen je po paviljonima dvadeset zemalja koje su učestvovale na toj izložbi. U mnogim vodičima može se naći podatak da je njegova površina jednaka površini pet fudbalskih terena. Polukružnog je oblika i osnovna ideja je bila da pokaže svu moć Španije tokom njenog najvećeg prosperiteta.

Šta još videti?

Univerzitet Sevilje – velelepni kompleks koji je nekada bio fabrika duvana.

Santa Krus - stari deo Sevilje u kome su pretežno boravili Jevreji, dok nisu proterani u Maroko.

Makrarena i Trijana - deo grada u kome su naseljeni Romi i deo koji je poznat po keramici.

Arhiv Indije – arhiv u kome se čuvaju dokumenti carinskog organa koji je kontrolisao trgovinu i promet robe sa zemljama koje su kolonizovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18292 idi na stranu