Izvor: DW

Leto dolazi, pandemijske mere se popuštaju, i naravno da je u Nemačkoj oživela tradicionalna svađa između nudista i onih koji ne vole golotinju na plaži. Neki bi hteli da plaže budu mešane, ali od toga nema ništa.

Početkom sezone na dugim peščanim plažama nemačkog Severnog mora, ali pre svega Baltika, čija se obala nalazi dobrim delom na području bivše Istočne Nemačke, ponovo se rasplamsala svađa oko toga gde se i do koje mere sme kupati i sunčati bez kupaćeg kostima.

U kupalištu Varneminde, šef lokalnog turističkog ureda ne vidi nikakav problem: "Tamo gde su područja jasno označena kao FKK, gosti u kupaćim kostimima nemaju šta da traže. Obrnuto važi za normalne plaže: tu su kupaće gaće ili kostim obavezni", kaže Matijas From.

No upravo se to ne dopada mnogim bivšim žiteljima DDR gde je FKK (Freikörperkultur – slobodna telesna kultura) bila mnogo rasprostranjenija nego na puritanskom zapadu. Za vreme Istočne Nemačke se svako mogao kupati go gde god je hteo i to nikom nije smetalo.

To je važilo tek od sedamdesetih, kada se društvo malo liberalizovalo. Do tada su vlastima golaći bili sumnjivi i pokušali su da ih teraju s glavnih plaža. Istoričari smatraju da je nudizam u DDR-u i bio popularan jer je nosio dašak pobune protiv vlasti.

Mesta ima za sve

Foto: Profimedia

Oni se zato zalažu za mešane plaže, to jest da svako svuda u suncu i kupanju uživa odeven ili neodeven po sopstvenoj želji. No izgleda da se ta ideja neće ostvariti. "Mislim da je dobro kada su područja za golaće i ostale strogo odvojena", kaže Mihaela Teper, potpredsednica Nemačkog saveza nudista.

Ona ukazuje pre svega na problem voajera koji neretko kamerama ciljaju upravo nudiste na mešanim plažama.

Teper smatra da se radi pre svega o kulturološkom fenomenu. "Na istoku ljudi i danas mnogo radije skaču goli u vodu nego na Zapadu", kaže ona.

U Saveznoj pokrajini Šlezvig-Holštajn – koja kao jedina od zapadnih saveznih pokrajina ima baltičku obalu – nudizam je ostao retkost.

Na obali Severnog mora, koja se celom dužinom nalazi u zapadnim saveznim pokrajinama, FKK takođe ima dugu tradiciju. Na mondenskom ostrvu Ziltu se praktikuje još od 1919. Ali i na Severnom moru su nudisti ostali mala manjina.

Ima i onih koji smatraju da je cela rasprava, koja se svake godine ponavlja, pomalo nategnuta. "Pored 2.000 km obale, zaista nije potrebno da se svađa oko toga ima li mesta i za odevene i gole", smatra Katrin Hakbart iz pokrajinskog ureda za turizam u Meklenburgu, na istoku zemlje.

Više od tri decenije nakon nemačkog ujedinjenja Mihael Štojer iz turističkog ureda ostrva Uzedoma, koje dele Nemačka i Poljska, smatra da je rasprava besmislena. "Nudizam nije samo stvar bivših dedeerovaca. Nudista ima svuda", kaže on. "Uzedom ima 40 kilometara neprekidne peščane plaže. Valjda tu ima mesta za sve."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.