Foto: Shutterstock/CoolR
Foto: Shutterstock/CoolR

Novčane i zatvorske kazne ako uzmete pesak, školjke i kamenčiće sa ove plaže

Podeli

Kako bi sprečili kradljivce da operišu po plažama i prodaju sardinijski pesak na internetu, italijanske vlasti su uvele ozbijne mere, pa čak i zatvorske kazne.

Italijansko ostrvo Sardinija poznato je po svojim divnim plažama s lepim, belim peskom. Međutim, odnedavno je i poznato i po kažnjavanju turista koji s istih tih plaža, kao suvenire, uzimaju pesak.

Kako ostrvo godišnje posećuje veliki broj ljudi, vlasti Italije su donele jedan veoma specifičan zakon, preciznije, zakon je iz 2017. godine, međutim, tek je skoro zaživeo.

Ovaj zakon predviđa visoke novčane kazne, pa i zatvorske, ukoliko se ponese suvenir u vidu peska, školjki, ali i kamenčića, piše Pun kufer

Foto: Shutterstock/Alessio Orru
Foto: Shutterstock/Alessio Orru

Možda vas zanima:

10 najlepših plaža sveta i Evrope: "Rajski prizor, poput iluzije"

Šest destinacija u Italiji koje svako barem jednom treba da poseti

Shodno ovome, u zadnje vreme je uhvaćena ukupno 41 osoba koja je pokušala da ukrade suvenir u vidu peska, školjki i kamenčića.

Kazne su i više nego velike, a idu i do 3. 000 evra, pa se uzimanje suvenira s plaže, definitivno, ne isplati.

Uglavnom, turisti iz evropskih gradova, ali i građani iz ostalih italijanskih gradova često uzimaju pesak i stavljaju ga u boce, kako bi ga preneli u svoje matične zemlje.

Zbog toga, policija je bila prinuđena da prilikom pretresa na aerodromima koristi, takozvane, X-zrake za otkrivanje boca punih peska koje su turisti skrivali u svojim koferima.

Prema rečima sardinijske policije, otkrili su da se pesak ilegalno prodaje preko internet-mreže i to za veoma visoku cenu.

Oni su, takođe, dodali da su sakupili veliki broj novčanih kazna u vrednosti od 13.000 evra, a ukradeni predmeti su vraćeni svojim predelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18289 idi na stranu