Izvor: pun kufer

Široka prostranstva zelenih polja i livada, nesrazmerne i ogromne planine, muškarci u kiltovima i čarobni dvorci, asocijacija su na Škotsku.

O ovoj zemlji dosta toga znamo, ali uvek postoje stvari koje su nam promakle i koje je lepo saznati.

Zato vam donosimo nekoliko neobičnih stvari koje možda niste znali o Škotskoj.

Najstarije stablo na svetu

U Škotskoj se nalazi jedno od najstarijih stabala na svetu za koje se veruje da je staro preko 5.000 godina.

Crvenokosi

Veruje se kako bi kroz 100 godina mogli da nestanu ljudi poznati po svojoj crvenoj boji kose i crvenom pigmentu. Gotovo 40 posto Škota danas ima crveni pigment.

Hadrianov zid

U Škotskoj se nalazi 117 kilometara dugačak zid koji je davnih dana predstavljao najseverniju granicu Rimskog Carstva.

Podzemne katakombe

Da li ste znali da Pariz i Edinburg imaju nešto zajedničko? To su podzemne katakombe koje se nalaze ispod ovih gradova.

Nasilje i fudbal

Da li ste znali da je Glazgov treći grad na svetu po broju ubistava? Iako nema pištolja, ovde se ubija noževima, a razlog tuča i svađa gotovo uvek je fudbal.

Izumi

U Škotskoj su nastali brojni izumi koji su uveliko promenili svet. Bicikl na pedale, bankomat, faks, mikrotalasna pećnica, televizija, sve su to izumi koji su stvoreni u Škotskoj.

Vikinzi

Iako pri spomenu imena Vikinga zamišljamo mačo brutalne muškarce koji su agresivni, divlji i spremni za borbu u bilo koje vreme, oni su zapravo bili srdačni, porodično nastrojeni i sasvim pristojni. Ako je verovati zapisima.

Jednorog

Kada bi vas neko upitao koji je simbol Škotske, šta biste mu odgovorili? Odgovor bi vrlo verovatno bio netačan, jer simbol Škotske je Jednorog!

Čudne igre i zabranjeni sportovi

Da li ste znali da je golf izmišljen i prvi put odigran u Škotskoj? Upravo je Golf postao vrlo popularan među muškarcima u Škotskoj, i zbog toga ga je Kralj Džejms II proglasio ilegalnim, da bi vojnici više vremena provodili vežbajući za napade, a ne trošili vreme na golf.

Nezavisnost

Kako je sastavni deo Velike Britanije, Škotska ima zaista dovoljno mogućnosti delovanja bez uplitanja velike sestre, čak i nakon propalog referenduma. Tako je sistem edukacije potpuno drugačiji nego u ostatku Britanije, a voda je za sve građane besplatna.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.