Izvor: B92

Iako planeta Zemlja nudi mnoga prirodna bogatsa, jedno takvo, moglo bi se reći, nalazi se baš u našem komšiluku.

Drevne gradske zidine, smaragdni vodopadi, amfiteatri za borbe gladijatora, ostrva čija površina izgleda kao površina Meseca, safirne lagune… Zvuči kao zemlja iz romana, zar ne? Ipak, sve se to može pronaći u Hrvatskoj.

Turistička ponuda zemlje uključuje brojna prirodna i istorijska bogatstva poznata u celom svetu. Međutim, vredi posetiti i manje poznate mesta koja, podjednako, zaslužuju našu pažnju kao neke popularne turističke destinacije.

Shodno ovome, u nastavku teksta predstavljamo vam ostrvo Baljenac (ili Bavljenac), poznato još i kao ostrvo otisak prsta.

Ostrvo Baljenac

Ljudi se često pitaju ko je "kreirao" ostrvo otisak prsta. Da li je možda večtačka kreacija ili je, pak, prirodno čudo? Odgovor je - i jedno i drugo. Izgled ostrva dolazi od strukture, takozvanih, suvih zidova koja se prostire duž celog ostrva.

Zidovi se granaju u valovitim, kružnim pokretima, pa izgledaju poput otiska ljudskog prsta. U kombinaciji s kružnim oblikom teritorija, staze kamenih zidova daju ostrvu jedinstven izgled, koji nepogrešivo podseća na ljudski otisak prsta kad se gleda odozgo.

Ostrvo Baljenac se nalazi uz šibensko ostrvo Kaprije, a stanovnici ovog mesta su koristili neobično ostrvo kao svojevrsno poljoprivredno područje. Uspeli su da očiste divlju vegetaciju i golim rukama izgrade zidove, a sve u cilju stvaranja vinograda i šuma, gde bi mogli saditi smokve i drugo voće.

Danas, ovo malo ostrvo je pod zaštitom Unesko-a i služi kao svedočanstvo jedne istorije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.