Izvor: B92

Početak vikenda ili, pak, kraj radne nedelje predstavlja pravo vreme za planiranje vikenda. Ukoliko još uvek niste, u nastavku teksta vam dajemo savete za prelepa mesta u Srbiji u kojima ćete sigurno uživati.

Dvorac Fantast - odmor u vojvođanskom maniru

Velelepni dvorci Vojvodine oduvek su privlačili pažnju građanima Srbije, ali i mnogim turistima. Ukoliko ste u mogućnosti da izdvojite jedan vikend za njihov obilazak, uverićete se zašto su oni samo još jedan dragulj naše zemlje.

Shodno ovome, predlažemo vam putovanje prema Bečeju i posetu dvorcu Fantast, koji je poznat i kao dvorac Dunđerski.

Dvorac Fantast je kompleks koji se prostire na 65 hektara i koji je pripadao Bogdanu Dunđerskom, pripadniku najbogatije porodice u Vojvodini početkom 20. veka. Ovaj kompleks čine dvorac, mali kaštel, ergela, park sa jezerom, kao i kapela u kojoj je sahranjen Dunđerski.

Od mogućih aktivnosti koje možete praktikovati ovde, preporučujemo jahanje konja, vožnju kočijama i šetnju velikim parkovima.

Ukoliko dolazite sa decom, dečja igrališta će vam dobro koristiti.

Antička palata Feliks Romulijana (Zaječar)

U današnjem, modernom dobu, nekadašnja rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija ( 293. - 311. n. e. ) još uvek budi interesovanje mnogih domaćih i stranih turista.

Veličanstvena palata rimskog imperatora Gaja Maksimilijana istakao se kao sposoban vojnik, što nije promaklo rimskom caru Dioklecijanu (244. - 313. n. e . ), koji ga je proglasio cezarom i oženio ćerkom Valerijom. Gaj je 306. postao poglavar Rimske Imperije sve do pokušaja da se povuče u mirnu starost, ali mu je smrt stala na put 311. u blizini Sofijeu. Nakon najezde Slovena, krajem 6. veka, rezidencija je napuštena.

Danas posetioci mogu videti ostatke nekadašnje palate sa mozaicima izvanredne lepote, statuu imperatora Galerija Maksimilijana, hram posvećen božanstvima Jupitera i Herkula, kao i javna kupatila.

Spomenik prirode - Đavolja varoš

Na visini od 600 metara je ovaj neobičan i redak prizor oko 200 reljefnih figura, nastalih viševekonim erozivnim procesima i koje suprotstavljene sa leve i desne strane litice formiraju dve ’"mahale’"- Đavolju jarugu i Paklenu jarugu.

Bitno za ovo mesto je i Crveno vrelo, izvor mineralne vode, koja nije za piće, ali meštani tvrde da je lekovita i da njome treba ispirati bolesna mesta.

Ono što oduvek prati ovo mesto jesu mnogobrojne legende, od kojih je najpoznatija ona prema kojoj su te figure skamenjeni svatovi, koji su krenuli da venčaju brata i sestru, i koje je Bog skamenio, kako bi sprečio greh.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.