Izvor: B92

Japan se često povezuje sa modernim i velikim gradovima, tradicijom sačuvanom u impresivnim hramovima i prirodnim pejzažima njegova četiri velika ostrva.

Međutim, japanski arhipelag sadrži mnoštvo ostrvskih formacija, od kojih mnoge krasi gotovo netaknuta priroda, zapanjujući pejzaži koje čine i plaže koje podsećaju na karipske, ali i bujne i vlažne šume.

Neka japanska ostrva koja bi trebalo posetiti krase čudesne šume, dok se čini da druga oponašaju tropski raj francuskih polinezijskih plaža. Ipak, jedno je sigurno ovde - tradicija i divlja lepota mogu se naći na japanskim ostrvima, koja vredi istražiti.

Zamami

Kerama je jedna od formacija arhipelaga Okinava na jugu Japana, koju čine 22 ostrva od kojih su samo 4 naseljena. Jedno od ovih ostrva je Zamami, na kojem živi manje od 1.000 ljudi. Njegova obalska geografija podseća na Francusku Polineziju, sa belim peskom i morem tako nestvarne boje zbog koje mu je dat nadimak Kerama blu (plavo). Na nekim od svojih plaža, poput Furuzamamija, bogata morska fauna mamac je za sve one koji su strastveni u ronjenju i one koji vole da posmatraju kitove, piše Travel Magazine.

Sado

Japansko ostrvo Sado, koje se nalazi na severoistoku zemlje, u prefekturi Niigata, ima strm pejzaž koji možete da obiđete automobilom ili biciklom (ako to vaše noge mogu da iznesu) ukoliko želite da posetite njegove prelepe plaže. Ovo ostrvo takođe se može pohvaliti planinskim pejzažima sa terasastih pirinčanih polja (uzgajanih na padinama) koja su tu unazad nekoliko vekova. Sado je jedno od retkih ostrva na kome je ispiranje zlata i dalje tradicija, a takođe je i mesto na kome je ponikao tradicionalni ansambl Kodo, koji je postao popularan zbog interpretacije starih japanskih pesama pomoću udaraljki. Onsens ili topli izvori su jedan od najboljih načina da završite posetu ostrvu.

Iriomote

Ovo japansko ostrvo je jedno od najudaljenijih u arhipelagu Okinava. U stvari, mnogo je bliže obali Tajvana nego velikim japanskim ostrvima. Ostrvo Iriomote nalazi se u jednom od ruralnih delova zemlje, sa većinom površine prekrivene gustim i vlažnim planinskim šumama. Na plaži Hošuzina postoje ostaci fosila nazvanih foraminifera, koja su zapravo mala žuta stvorenja u obliku zvezde. Ako se pažljivo pogledaju, možete pronaći zrna peska u obliku zvezde koja su ostala od miliona sitnih ostataka foraminifera. Iriomote se može istražiti pešačenjem, mada ne bez poteškoća, ali tako možete otkriti prelepe vodopade. Na kraju, nedaleko od njegove obale, možete pronaći ostrvo Jubu, odvojeno samo peskom.

Tanegašima

Na zapadnom kraju ostrva Osumi, na krajnjem jugu zemlje, nalazi se ostrvo koje je postalo top-destinacija za ljubitelje vazduhoplovnih istraživanja. Sedište Japanske agencije za svemirska istraživanja može se naći u Tanegašimi, gde se rakete sa satelitima lansiraju u svemir. Pravi spektakl za oči, ako nas pitate, dok se rakete ispaljuju na Istočnokineskom moru. Prvo vatreno oružje proizvedeno u Japanu nazvano je po Tanegašimi, a inspirisano je arkebusom (dugačkim pištoljem) koji su Portugalci slučajno doneli ostrvskom gospodaru u 15. veku. Zapadna obala ostrva ima 12 kilometara plaža. Ona u Nagahami, poznata po belom pesku, ima polinezijsku estetiku, gde se gnezde morske kornjače. Na drugoj strani, na istoku, mogu se naći plaža Kumano i pećina Čikura. Oba ova mesta vredi posetiti kada se plima povuče.

Cušima

Severno od Nagasakija, na pola puta između Korejskog poluostrva i Japana, može se naći ostrvo Cušima. Ovo svetilište prirode i dalje čuva 90 odsto svoje ogromne šumske teritorije. Ostrvo je i dom posebne vrste leoparda, jedne od najugroženijih vrsta mačaka. Fauna i flora ostrva mogu se videti u Centru za zaštitu divljih životinja koji se nalazi u parku Saozaki.

Ostrvo je steklo reputaciju po svojim čvrstim rezancima (od slatkog krompira), a svaki ljubitelj video-igara prepoznaće njegove pejzaže, jer su korišćeni kao postavka za plejstejšn igricu "Ghost of Tsushima".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.