Izvor: B92

Minhen je glavni grad nemačke pokrajine Bavarske. Zaštitni znak grada je katedrala Frauenkirhe, a nalazi se u samom centru. U ovoj crkvi se, navodno, nalazi otisak đavoljeg stopala. Legenda kaže da je đavo, sa prezirom i podsmehom, posmatrao izgradnju crkvenih prozora.

Malo istorije:

Prvi pomen o Minhenu se vezuje za 6. vek nove ere, a 10. i 11. vek su periodi iz koga samo ime grada i potiče. Apud Munihen je ime manastira koji su tada benediktanski monasi oformili. U korenu reči Minhen (Münich) se krije reč "mönch" koja u prevodu znači monah.

Renesansa i barok su periodi kada Minhen beleži procvat, a iz tog perioda upravo i datiraju velelepne građevine i najlepši spomenici u gradu.

Period nakon Prvog svetskog rata bio je nepovoljan za Minhen, jer grad počinje da propada, a stanovništvo da gladuje; a ono što se u gradu održalo, uništeno je u Drugom svetskom ratu. Minhen se ipak uzdigao posle rata kao ptica Feniks iz pepela i sada je mnogima omiljena turistička destinacija ili buduće mesto za život.

Foto: Shutterstock/f11photo

Šta videti u Minhenu?

Marienplac, glavni trg u Minhenu

U srcu starog dela Minhena se nalazi Marienplac koji datira iz 1158. godine. Nekada je služio kao pijačno mesto, gde su se sastajali seljaci i trgovci radi razmene dobara – vina, jaja, ribe, brašna. Danas se tu, tokom Božića, održava veliki sajam.

U 19. veku je Trg promenio naziv u Marienplac, po kipu Device Marije, koji se od 1638. godine pa do danas, nalazi u samom središtu Trga. Ovde se nalazi i najstarija fontana u Minhenu – Fišbrunen.

Nova gradska dvorana je neo-gotička zgrada sagrađena u 19. veku.

Stara gradska dvorana je sagrađena u 14. veku, ali se njen prvobitni izgled nije zadržao zbog požara iz 16. veka i kasnijih ratova. Njen današnji izgled je u duhu gotike. Sa kupole katedrale Frauenkirče se pruža veličanstveni pogled na Minhen, a kada je vedro, moguće je videti i obronke Alpa

Na samom ulazu se nalazi, takozvani, Đavolji otisak. Legenda kaže da je đavo stajao ovde i posmatrao sa prezirom i podsmehom izgradnju crkvenih prozora.

Foto: Shutterstock/FooTToo

Kapija pobede u Minhenu

Ludvig I je ratovao na strani Napoleona protiv Austrije. On je u čast hrabrih bavarskih vojnika sagradio Siegestora tj. Kapiju pobede, po uzoru na starorimsku Konstantinovu kapiju.

Bavarija je ženska personifikacija zemlje Bavarije. Svu njenu slavu i snagu možete sagledati u njenom monumentalnom bronzanom kipu, izvajanom u devetnaestom veku.

Foto:Shutterstock/Myriam Keogh

Engleski vrt u Minhenu

U Minhenu se nalazi jedan od najlepših parkova na svetu - Engleski vrt. Park je namenjen uživanju u zelenilu, ali se u njemu nalaze i zanimljivi objekti poput Kineskog tornja, kržna građevina Monopteros i Japanska kuća čaja.

Foto: Shutterstock /E. O.

Crkve i katedrale koje bi trebalo posetiti

U Minhenu se nalazi veliki broj poznatih katedrala i crkvi, a svaka od njih ima specifičnu priču.

Najstarija rimokatolička crkva u Minhenu je sagrađena 1302. godine - Crkva Svetog Petra. Od te crkve su ostali samo temelji, dok je ostatak urađen u baroknom stilu.

Sveti Mihael je jezuitska crkva, čiji je arhitektonski stil uticao na južnonemačku baroknu arhitekturu.

Crkva Spasitelja je danas sedište mitropolita Nemačke i egzarha Centralne Evrope. Njen današnji gotički izgled datira iz 1943. godine.

Crkva Sveti Kajaten je delo barokne arhitekture. Njena žuta boja je, vremenom, postala simbol grada.

Foto: Shutterstock/Samotr

Dvorci Bavarske - Nimfenburg palata u Minhenu

Palata Nimfenburg se nalazi u sastavu Dvorca Bavarske. Poznat je i pod nazivom "dvorac nimfa", a od centra Minhena je udaljena osam kilometara.

Palata Nimfenburg je sagrađena u šumi 1662. godine u baroknom stilu i predstavljala je glavnu letnju rezidenciju vladara Bavarske.Ovde je živeo kralj Ludvig I, poznat u istoriji po svojem burnom ljubavnom životu. Poznata prostorija pod nazivom "odaja lepotica", napravljena je u čast svim njegovim ljubavnicama. Ova odaja je ispunjena slikama svih njegovih žena.

Najveći uticaj na arhitekturu Minhena je izvršio kralj Ludvig I.

Foto: Shutterstock/Dmitri Kalvan

Olimpijski park Minhen

Ogromni kompleks Olimpijskog parka sagrađen je za Olimpijske igre, koje su se održale u Minhenu tokom leta 1972. godine. Danas, ovaj kompleks predstavlja fascinantnu arhitektonsku konstrukciju.

Glavni stadion može da smesti 70.000 posetilaca, a krov stadiona sakuplja kišnicu, koja se koristi za veštačko olimpijsko jezero.

Danas, ovaj Olimpijski park predstavlja glavno mesto mnogih muzičkih, sportskih i sajamskih dešavanja.

Foto: Shutterstock/Yuri Turkov

FK Bajern Minhen i Alijanc arena

Nemačka nije samo zemlja piva nego i sporta, na prvom mestu fudbala. Fudbalski klub Bajern je osnovan 1900. godine. Titulu nacionalnog prvaka je poneo tek 1932. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, Bajern je bio u problemu, jer su predsednik i trener kluba bili proterani iz zemlje zbog svog jevrejskog porekla.

Trener Zlatko Čajkovski je zadužen za prve velike uspehe kluba Bajern. On je tri godine za redom poneo titulu evropskog prvaka u fudbalu – 1974, 1975. i 1976. godina. Danas je Bajern ubedljivo najznačajniji klub Nemačke i apsolutni rekorder po broju šampionskih titula. On je treći na FIFA listi najboljih klubova 20. veka.

Stadion na kojem igra Bajern se nalazi na severu Minhena i naziva se Alijanc arena. Ovaj moderni stadion može da primi oko 70.000 posetilaca.

Foto: Shutterstock/tichr

Oktoberfest

Najveća atrakcija Minhena je narodni festival Oktobarfest koji se svake godine održava krajem septembra i traje 16 dana. Za tih 16 dana, festival poseti oko šest miliona ljudi i to ne samo iz Bavarske, već iz čitavog sveta.

Prvi Oktobarfest se održao 1810. godine.

Festival se održava na 42 hektara prostora u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske tente (beer tents) i otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste. Pored izobilja bavarske hrane i pića koje je gostima dostupno na svakom koraku, prisutno je i dosta sadržaja vašarskog tipa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.