Foto: Shutterstock/lunamarina
Foto: Shutterstock/lunamarina

Sedam najlepših jezera koja morate posetiti

Podeli

Na planeti Zemlji nalazi se oko 117 miliona jezera koja je pokrivaju, što, otprilike, čini 4 odsto njene površine, ne računajući glečere.

Jezero Bakalar, Meksiko

Jezero Bakalar nalazi se južno od Kvintane Ro, blizu granice sa Belizeom. Prelepa tirkizna i zelena boja vode, kao i beli krečnjaci ispod površine vode, daju vam osećaj da ste na Karibima. Jezero koje karakteriše sedam nijansi plave, okruženo je gustom džunglom i majanskim arheološkim nalazištem, što ga čini savršenim za aktivnosti kao što su: ronjenje, kajakaštvo i plivanje.

Foto: Shutterstock/Katvic
Foto: Shutterstock/Katvic

Bajkalsko jezero, Rusija

Ovo južnjačko sibirsko jezero često podseća na jezera koja kao da nisu sa ove planete. Naime, tokom jakih ruskih zima, kada se jezero zamrzne, pukotine i mehurići metana formiraju veoma čvrst led, što daje utisak da hodate po vazduhu.

Međutim, tokom leta možete videti dno, čak do 1620 metara ispod površine vode, zahvaljujući prozirnoj i čistoj plavoj boji, koja predstavlja jednu od glavnih karakteristika ovog jezera. Ovo jezero nije samo 25 miliona godina staro jezero, već je i najdublje jezero na planeti Zemlji.

Foto: Shutterstock/Belikova Oksana
Foto: Shutterstock/Belikova Oksana

Laguna Kolorada, Bolivija

Laguna Kolorada predstavlja raj za oči svih posetilaca ovog mesta. Udaljena je samo 3 sata vožnje od San Pedra, tačnije, od Čilea.

Specifičnost ovog jezera ogleda se u njegovoj crvenoj boji, koja dolazi od crvenih algi. Nijansa crvene boje jezera prošarana je belom bojom bazenčića, koji se nalaze unutar samog jezera, a formirani su od naslaga boraksa.

U tradicionalnim narodnim pričama kaže se da crvena boja jezera potiče od krvi bogova prosute u samom jezeru. Osim tradicionalnih narodnih priča o jezeru, možda su još poznatiji flamingosi sa ovog mesta.

Foto:Shutterstock/Dana Harper
Foto:Shutterstock/Dana Harper

Jezero Atitlan, Gvatemala

Jezero Atitlan je specifično mesto okruženo planinama i vulkanima i kao takvo, predstavlja posebno mesto za duhovno povezivanje sa prirodom na koju su mnogi, odavno, već zaboravili. Okruženo šumskim divovima, odnosno velikim šumama, kao i velikim brojem vulkana, ovo jezero nudi savršenu rutu za planinarenje mnogim turistima.

Možda su fascinantnije od samog jezera priče o njemu. Prema nekim majanskim legendama, jezero predstavlja mesto na kome je sve počelo, odnosno, mesto gde se svet rodio i središte je svih ceremonija i rituala vezanih za nastanak sveta.

Foto: Shutterstock /Pung
Foto: Shutterstock /Pung

Kratersko jezero, Oregon

Jedno od najlepših jezera u Sjedinjenim Američkim Državama je, takođe, jedno od najdubljih jezera na Zemlji i udaljeno je samo 4 sata vožnje od Portlanda. Specifičnost ovog jezera ogleda se u činjenici da vodu dobija od otopljenih glečera koji ga okružuju.

Foto: Shutterstock/warasit phothisuk
Foto: Shutterstock/warasit phothisuk

Jezero Kavaguči, Japan

Jedno od 5 jezera planine Fudži - jezero Kavaguči daje zapanjujući pogled na snegom prekrivenu planinu. Ovo jezero je posebno lepo tokom aprila, kada počinje cvetanje trešnjinog drveća i tokom prve polovine septembra, kada se jesenje boje drveća odslikavaju u vodenoj površini jezera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18425 idi na stranu