Izvor: B92

London, Pariz, Rim i Barselona su gradovi koje godišnje posete milioni turista. Mađutim, ovaj put vam predstavljamo neka manje poznata mesta, koja će vas, podjednako, oduševiti kao i ovi evropski gradovi.

Češki Krumlov, Češka

Iako je jedva vidljiv na mapi, ovaj grad, na reci Vltavi, sagrađen je oko dvorca iz 13. veka. Danas, arhitektura grada je klasični primer malog srednjevekovnog mesta, a stara gradska jezgra su pod zaštitom Unesko-a. Sam dvorac predstavlja kombinaciju gotičkih, renesansnih i baroknih elemenata.

Takođe, vredi posetiti i muzej Egona Sčielea, velikog umetnika koji je stvarao i živeo u ovom gradu.

Foto: Shutterstock/Nido Huebl

Santa Maddalena, Italija

Ovaj mali planinski gradić u Dolomitima nalazi se u podnožju snežnih planina i zelenih brežuljaka, pa, shodno tome, izgleda kao grad iz bajke. S obzirom na položaj između Austrije i Italije, ovde ćete pimetiti prisustvo dveju kuhinja.

Za sami kraj, zimske aktivnosti tokom hladnog perioda su izuzetno zastupljene ovde, pa, shodno tome, trebalo bi rezervisati smeštaj na vreme, jer hotelski kapaciteti ne postoje.

Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Stepantsminda, Gruzija

Arhitektura i prirodna lepota su ovde napravile savršeni sklad. Svi pogledi usmereni su ka crkvi na vrhu brda Gergeti, koja je sagrađena još u 14. veku. Ukoliko, bar na kratko, stavimo sa strane prirodne lepote, Stepantsminda je savršeno mesto za istraživanje nacionalnog parka Kazbegi. Takođe, ukoliko se nađete u Gruziji, imajte u vidu da je ova zemlja prilično jeftina, a vina su izuzetno kvalitetna.

Foto:Shutterstock/fokke baarssen

Kefalu, Italija

Palermo i Katania su sjajni gradovi, ukoliko želite upoznati Siciliju. Međutim, trebalo bi posetiti i manje gradove, kako bi se dobio potpuni doživljaj jednog mesta. Shodno tome, Kefalu je, svakako, jedan od tih gradića. Samo sat vožnje udaljen od Palerma, ovaj grad, s izlazom na Tirensko more, najviše se ponosi katedralom, koja je pod zaštitom Uneska.

S obzirom da je Kefalu bio pod uticajem normanske vladavine, arhitekturu grada karakterišu građevinske konstrukcije normanskog tipa.

Foto: Shutterstock /Hivaka

Furnas, Portugal

Poslednjih godina, turisti su otkrili Azursko ostrvo, koje iz godine u godinu beleži sve veći broj posetilaca. Jedno od najlepših turističkih destinacija - Furnas, obiluje termalnim izvorima, koja imaju lekovita dejstva.

Pored termalnih i lekovitih izvora, glavni atrakcija ovog mesta je, takođe, i nacionalna kuhinja - gulaš od mesa (Cozino) napravljen u vreloj vodi, koja izvire iz gejzira.

Foto: Shutterstock/Jellybottom4evr

Eze, Francuska

Na rivijeri između Nice i Monaka, na visokom brdu, nalazi se simpatično srednjevekovno selo. Vijugave i popločane ulice, ispunjene su istorijskim statuama iz 1700. godine, kao i različitim konstrukcijama iz ovog perioda. Poseta gradu nije potpuna, ako ne izdvojite dovoljno vremena za razgledanje botaničkog vrta, koji pruža veličanstven pogled na ovaj predeo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.