Izvor: B92

Putovanje kolima kroz Andaluziju u južnoj Španiji je putovanje u prošlost. Ovo je regija širom sveta poznata po flamenku, fascinantnoj istoriji i gastronomskoj ponudi.

Ovde možete boraviti u staklenoj kući u pustinji, lutati kaldrmisanim ulicama drevne Granade, udahnuti svež vazduh mora duž obale i izgubiti se u usnuloj Sevilji.

Shodno ovome, Travel magazine ističe par zanimljivih mesta koja morate posetiti, ukoliko se nađete ovde.

Pustinja Gorafe

Putovanje kolima započnite u pustinji Gorafe. Ovde se u ništavilu dramatičnog pejzaža nalazi čuvena "La Kasa del Desjerto" ili Pustinjska kuća. Sa pogledom na dolinu, bez komšija kilometrima daleko, ovo je mesto istinskog spokoja. Probudite se uz plavo-ružičaste tonove izlaska sunca. Zanimljiv doživljaj pustinje garantuje vam ova kuća čistih, oštrih linija, nasuprot grubom pejzažu koji vas okružuje. Ovde ne bi trebalo propustiti zalazak sunca, ali ni tamu noći. Pustinja Gorafe poseduje tzv. "Starlajt Sertifikejšn" zbog odsustva svetlosnog zagađenja, što je čini idealnim mestom za posmatranje zvezda.

Granada

Dobrodošli u Granadu, područje prirodnih lepota prepuno istorijskih atrakcija. Ako želite poseban doživljaj, možete se smestiti u kraljevske odaje stare 300 godina u hotelu Kasa 1800. U tom slučaju, rezervišite sobu sa pogledom na Alhambru sa privatnog balkona.

Mir i tišina hotela, izdvojenog iz gradske vreve, nemaju premca. Posle doručka u mirnom dvorištu, prošetajte kaldrmisanim ulicama Albajsina, spektakularne stare četvrti u senci Alhambre. Krivudave uličice podsetiće vas na period mavarske vladavine Granadom.

Nijedna poseta Granadi nije potpuna bez obilaska Alhambre, mavarske palate iza koje se uzdižu krševiti vrhovi Sijera Nevade. Popnite se na vrh palate koja je na listi svetske baštine Unesko-a kao jedan od najznačajnijih španskih srednjovekovnih kulturnih spomenika. Za najlepši pogled na istorijsku četvrt, uputite se do dela Alkasaba.

Alhambra ima dugu i zanimljivu istoriju: postojeće građevine palate datiraju iz 13. veka, iako se smatra da se ovde nalazila citadela mnogo pre toga. Obiđite restaurirane objekte i pažljivo uređen teren. Imajte na umu da se ulaznice brzo prodaju, i zato je najbolje da ih rezervišete unapred.

U lepoti Alhambre se ne uživa samo kada ste u njoj. Impresivno je i kada se na nju gleda izdaleka. Za najbolji pogled na "Crvenu tvrđavu" uputite se pri zalasku sunca ka možda najpoznatijem vidikovcu u Granadi – "Mirador San Nikolas".

Kasares del Sol

Iz Granade, putovanje kolima nastavite duž obale. Preko Malage, stići ćete do ovog malog grada na plaži u blizini čuvene Marbelje. Možete prenoćiti u nekom od brojnih hotela, a "Finka Kortesin" je izvanredno utočište u marokanskom stilu. Ovde vas očekuje nekoliko prostranih bazena i zanimljiv, složeni andaluzijski dizajn. Probudite se rano i uživajte u pastelnim nijansama izlaska sunca koje blistaju na površini mora.

Šarmantan gradić Kasares smešten je među stenama i zanimljiv je za kratak predah. Na putu ka Kadizu, zaustavite se u restoranu Sarmiento, zbog odličnih tapasa, ali pre svega spektakularnih pogleda na gradić i okolinu.

Kadiz

Na malom poluostrvu na jugozapadu, Kadiz je savršeno mesto za predah od vožnje do Sevilje. Parkirajte se i ovde provedite makar jedno popodne. Popnite se na vrh Katedrale za sjajan pogled na ovaj primorski grad. Nakon obilaska katedrale, izađite na živopisan trg i uživajte u tapasima u bilo kom restoranu na otvorenom. Predahnite i uživajte u atmosferi.

Sevilja

Vaše putovanje kolima se nastavlja do čuvene Sevilje. Ko ne sanja da makar nekoliko dana živi u palati iz 18. veka? Sa visokim plafonima i francuskim krevetima, preuređeni hotel "Palasio de Vilapanes" i dalje je na kraljevskom nivou. Šetajte uskim prolazima i bočnim uličicama Sevilje. Ponekad je neplaniranje najbolji plan.

"Hospital de la Karidad" je osnovana 1674. godine. To nije samo aktivna bolnica, već je i crkva, sa kapelom koju je moguće posetiti tokom dana. Unutra se mogu videti dela vrhunskih umetnika baroknog doba. Impresivnu fasadu je projektovao Leonardo de Figeroa, arhitekta brojnih baroknih crkava u Sevilji.

Španski trg je jedan od najlepših i najekstravagantnijih trgova na svetu. Uživajte na kraju dana posmatrajući okolne kočije sa konjskom zapregom i čamce koji lagano klize ispod mostova u venecijanskom stilu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.