Izvor: B92

"516 Aruka" u Portugalu je najduži pešački viseći most na svetu. Iako je gradnja mosta odavno završena, most je zvanično otvoren za javnost prošle nedelje.

Najduži viseći pešački most na svetu ime je dobio po svojoj dužini – 516 metara, dok sama konstrukcija visi na oko 175 metara iznad reke Paive, na severu Portugala, piše Travel magazine.

Iako je visina za neke zastrašujuća, lokalni stanovnici koji su prvi imali priliku da se prošetaju mostom uživali su u posebnom iskustvu.

Najduži viseći pešački most - posebna atrakcija za ovaj deo Portugala

Portugal je preuzeo od Švajcarske titulu za najduži pešački most, pošto je "516 Aruka" nadmašio most Čarls Kuonen u švajcarskim Alpima.

Povezujući dve granitne ploče koje se nalaze u opštini Aruka, most ima 127 mrežastih nosača sa metalnim ogradama, koje povezuju čelični kablovi sa stubovima u obliku slova V, postavljeni sa obe strane.

U čast otvaranja mosta, koji će nesumnjivo biti posebna atrakcija ovog dela Portugala, održana je modna revija portugalskog kreatora Markesa Almeide.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.