Izvor: Travel magazine

U ovim teškim vremenima, dok je još aktuelna pandemija koronavirusa, mnogi putnici sanjaju o destinacijama koje su prilično intimne i izolovane. Zbog toga popularnost nekih nekonvencionalnih vrsta turizma raste. U poslednjih nekoliko meseci primećeno je povećano interesovanje za teško dostupne destinacije i lokacije.

Popularnost hodočasničkog turizma takođe je porasla. Razlog tome je što su mnogi manastiri pogodno građeni na udaljenim, gotovo nepristupačnim mestima, budući da su monasi uvek tražili samoću i udaljenost od sveta, ističe Travel Magazine.

U nastavku teksta, pogledajte 7 prilično usamljenih mesta.

Taung Kalat, Mjanmar

Na jugozapadu vulkana Popa nalazi se mala planina Taung Kalat, koja je visoka 737 metara. Na vrhu ove planine nalazi se budistički manastir, koji se može nazvati jednim od najneobičnijih hramova na svetu. Manastir je, takođe, jedna od najvažnijih hodočasničkih tačaka zemlje. Stotine hiljada budista i turista dolazi ovde da oda počast duhovima, koji po budističkom uverenju žive upravo ovde, na planini.

Do manastira se može doći samo ako savladate 777 stepenica, koje su izgrađene u obliku natkrivene poluspiralne galerije. Na početku staze stepenište je prilično široko i ima klupe za odmor, posle je nešto uže i u lošijem stanju.

Foto: Shutterstock/Photopictures

Paro Taktsang, Butan

Paro Takstang, poznat i kao Tigrovo gnezdo, visi na litici od 3.000 metara u dolini Paro i jedan je od najudaljenijih manastira na svetu. Legenda kaže da je guru Rinpoče stigao ovde na leđima velike tigrice, pronašao pećinu i povukao se u dugu meditaciju.

Ovaj manastir je izgrađen 1692. godine i aktivan je manastir stroge prakse. Do tamo možete doći peške ili do određene visine na mazgama. Uspon nije lak, veći je od 1.000 metara i posetioci imaju dozvolu da ga posete samo pod nadzorom vodiča, u malim grupama.

Foto: Shutterstock/Beata Tabak

Manastir Pugtal, Indija

Skriven u zabačenom jugoistočnom regionu doline Zanskar, visoko na Himalajima, manastir Pugtal “visi” na litici visokoj 3.800 metara. Ovaj izvanredni manastir osnovao je u 12. veku lama Gangzem Šerap Sampo i ovde, trenutno, živi oko 70 monaha. Iznenađujuće, iako je građevina napravljena od opeke, blata, kamena i drveta, opstala je stotinama godina.

Foto:Shutterstock/Dashu Xinganling

Viseći hram, Kina

Sledeći izolovani manastir na listi je Viseći hram, koji se nalazi u podnožju planine Hengšan, 65 kilometara od grada Datong. Izgrađen je 491. godine i ostao je gotovo netaknut. Tokom njegove izgradnje korišćena je jedinstvena tehnika: grede kao podloga bile su napola zabijene u planinu. Tako je i sama planina podržana.

Manastir je neobičan i po tome što je kombinovao budizam, konfučijanstvo i taoizam. Unutra možete videti statue Šakjamunija, Konfučija i Laozija. Trenutno se manastir teško može nazvati nepristupačnim. Otvoren je za turiste i milione znatiželjnih Kineza, koji dolaze u talasima da posete ovo mesto. To, međutim, ne isključuje činjenicu da su u prošlosti monasi ovde živeli potpuno izolovano.

Foto: Shutterstock /Marko Puskarevic

Manastir Ostrog, Crna Gora

Ostrog nije najstariji manastir u Crnoj Gori, ali je veoma popularan i sigurno jedan od najizolovanijih manastira u zemlji. Pravoslavni hodočasnici ga posećuju gotovo jednako često, kao i crkvu Svetog groba u Jerusalimu. Izgrađen je u 17. veku, ali su pećine u stenama mnogo duže služile kao utočište monasima. Danas je Ostrog funkcionalni manastir sa 12 monaha koji ovde žive. Mesto je takođe otvoreno za turiste.

Manastir se nalazi 8 kilometara od auto-puta koji povezuje Podgoricu i Nikšić. Do Ostroga možete doći autobusom ili automobilom, ali bi trebalo imati na umu da je put planinski, što znači da se sužava i vijuga i može ga proći samo iskusan vozač.

Foto: Shutterstock/otorongo

Manastir Kej, Indija

Još jedan veoma zanimljiv i zabačen manastir je manastir Kej u Indiji. Prizori ovog manastira pomalo podsećaju na pejzaže iz filma "Gospodar prstenova". Tibetanski budistički manastir nalazi se u selu Ki, na Himalajima, na nadmorskoj visini od 4.166 metara, sa pogledom na dolinu Spiti.

Manastir je prošao kroz mnoge periode napada, zemljotresa i pljački, ali je preživeo. Danas u manastiru živi oko 300 ljudi. Ovde su dobrodošli i turisti, koji do manastira mogu doći autobusom ili taksijem, iz Kaze ili Kibera, ili, pak, pešice.

Foto: Shutterstock/sssanchez

Meteori, Grčka

Među svim izolovanim manastirima širom sveta, poznati pravoslavni manastiri Meteori ne mogu se zanemariti. Ovi manastiri se nalaze na visokim liticama u centralnoj Grčkoj. Postoji legenda da je osnivaču manastira, Svetom Atanasiju, orao pomogao da dođe do vrtoglavih visina.

Za ostale, međutim, jedini način da dođu jesu stepenice, koje mogu biti prilično zamorne. Ali i ovo je dobro, s obzirom na to da je do dvadesetih godina 20. veka bilo potrebno koristiti užad i posebne mreže. Manastir je poznat i po snimanju scena iz filma o Džejmsu Bondu “Samo za tvoje oči”.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.