Izvor: B92

Grčka je jedna od najfotogeničnijih zemalja sveta. Pri samoj pomisli na Grčku, u glavi se smenjuju slike: egzotičnih ostrva, peščanih plaža, antičkog Akropolja, ali i belih sela na liticama, koja gledaju na more.

Bela grčka sela su, zaista, neverovatna, ali i nadaleko poznata.

U nastavku teksta, vodimo vas u manje poznata sela i mesta koja zaista oduzimaju dah.

Asos, Kefalonija


Mesto Asos nalazi se na ostrvu Kefalonija. Područje obiluje zanimljivom arhitekturom, od koje se posebno ističu šarene kuće. Na brdu iznad Asosa nalazi se prelepi dvorac, koji je najbolje istražiti u večernjim satima, usled velikih temperatura tokom letnjeg perioda.

Foto: Shutterstock/Heracles Kritikos

Fidakia, središnja Grčka

Okružen borovim šumama, divljim cvećem i čistom izvorskom vodom, ovaj gradić je smešten na brdu, u unutrašnjosti zemlje. Arhitekturu ovog mesta karakteriše kamena fasada, sa prepoznatljivim crvenim krovovima. Pošto se nalazi na samom brdu, Fidakia pruža prelep pogled na raskošne grčke plaže.

Foto: Shutterstock/nataliya_ua

Apirantos, Naksos

Smešteno na planini Fanari, na ostrvu Naksos, mesto Apirantos će očarati turiste kamenim uličicama i kućama. Ovde se nalazi čak 5 muzeja, što predstavlja pravu poslasticu za zaljubljenike u umetnost i istoriju.

Foto:Shutterstock/Ververidis Vasilis

Makrinica, istočna Grčka

Ovaj gradić nazivaju još i "balkonom Peliona", jer pruža pogled na planinu Pelion. Početna je tačka mnogih planinarskih i pešačkih staza, a u okolini se nalazi čak 60 tradicionalnih fontana.

Foto: Shutterstock /Olga Kot Photo

Nafplio, Peloponez

Na samoj obali poluostrva Peloponeza nalazi se grad Nafplio, koji izgledom podseća na lavirint. Iz sela se pruža pogled na Argolski zaliv, pa se zbog toga smatra jednim od najromantičnijih mesta u celoj Grčkoj. Za one željne kulture, ovde se nalazi dvorac Palamidi, na brdu iznad grada.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.