Izvor: B92

Da bi se ublažila nostalgija za putovanjima i avanturama i da bi se uspostavila konekcija turista sa turističkim destinacijama koje su nekad posećivali, francuska turistička kompanija Club Med oformila je jedinstvenu listu popularnih suvenira koje turisti rado kupuju.

Dobar odmor može da traje mnogo duže, čak i kada se vratimo kući. Uspomene koje stvaramo mogu da ostanu sa nama zauvek. Shodno tome, većina nas bira da pamti putovanja preko razglednica, fotografija ili različitih suvenira.

Zahvaljujući ovakvom načinu razmišljanja, kompanija Club Med je napravila listu najzanimljivijih suvenira širom sveta.

Svako ko je upoznat sa kulturom, istorijom i tradicijom Grčke, pretpostavio bi da su to minijaturne figurice različitih grčkih božanstava ili, pak vazne pravljene od gline. Međutim, najpopularniji predmet koji turisti često kupuju je "kombolo". To je posebna vrsta ogrlice napravljena od perli, koje se, uglavnom, koriste kao dekorativni predmet.

Takođe, Club Med dalje otkriva da je najprodavaniji suvenir u Kipru vino, venecijanska maska u Italiji, beretke u Francuskoj, Mocart čokoladice u Austriji, LEGO kocke u Danskoj i kišobrani u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Severnoj, Centalnoj i Južnoj Americi, suveniri koje turisti biraju su više predvidljivi i karakteristični, nego specifični i posebni. Sjedinjene Američke Države su najpoznatije po svojim slatkišima i čokoladicama, dok se Kanada izdvaja po javorovom sirupu, Kuba po svojim, takozvanim, kubanskim cigarama, a za Kolumbiju su karakteristične ručno vezene torbe. Kostarika i Ekvador su specifične po svetski poznatim zrnevljima kafe.

Konačno, kada govorimo o jednom od najvećih kontinenata Aziji, odnosno specifičnim suvenirima koje Club Med ističe u svojoj listi, trebalo bi spomenuti da turisti često kupuju različite tkanine koje se koriste kao odevni predmeti ili se, pak, koriste u dekorativne svrhe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.