Izvor: opanak.rs

Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most.Međutim, danas se izdvajaju ova 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su neki nastali za vreme Osmanlija.

Svi su građeni na isti način,"rimskim" stilom-kameni lukovi koji spajaju stubove. Takve danas,kao deo arheološkog blaga,imamo u Ivanjici,Ljuboviji,Đakovici i Vučitrnu.Mnogi od njih poput Trajanovog mosta, nisu odoleli vekovima.

Latinska ćuprija ili Stari kameni most- Uspšno odoleva zubu vremena i ponosno stoji nad čistom,palanskom rekom Ljuboviđom, dok ga kao biser sa okolnih strana čuvaju oštre stene i planine. Na njega možete nabasati ako krenete nekadašnjim karavanskim putem prema Valjevu, u blizini sela Donja Orovica,kod Ljubovije.

Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je najpre mogao nastati tokom šesnaestog veka. Osnovni radovi na njegovoj sanaciji su objavljeni 1985. godine, a od 1938. godine se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Napravljen je od takozvanog trpanca, sa zidovima od krečnjaka i svodom od tesanih komada sige.Širina njegovog kolovoza, napravljenog od kaldrme, iznosi 3,4 metra, dok je danas njegova ograda u celini uništena, tako da nema elemenata za njenu rekonstrukciju.

Vojinovića most-Most koji je izgrađen u 14. veku i najstariji je kameni most u Srbiji. Nalazi se u Vučitrnu i nekada je išao preko Sitnice ali je ona promenila svoj tok pa se danas most nalazi u sred Vučitrna. Potiče sa kraja šesnaestog ili početka petnaestog veka, a prema narodnom predanju podigli su ga braća Vojinovići, koje epska pesma pominje kao sestriće cara Dušana.

Sam most je podignut da bi premostio Sitnicu, na trasi karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik sa Skopljem, a napravljen je od, naizmenično rđanog, pravilno tesanog, kamenja crvene i sive boje. Dugačak je preko 135 metara sa devet lukova, dok je širina njegovog kolovoza gotovo 5 metra.

Na mostu, i pored potrebe za tim,nisu obavljani konzervatorski radovi, a danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture o izuzetnog značaja. Posle završetka NATO agresije na SRJ u junu 1999. godine i dolaska KFOR-a i UMNIK-a na Kosovo i Metohiju, most i njegovi lukovi se koriste kao svojevrsne garaže za sve vrste vozila ( od zaprežnih kola i traktora do automobila i autobusa), ali za bacanje i spaljivanje smeća.

Rimski most Kumanica-Nalazi se u blizini Ivanjice u selu Kumanica na reci Moravici.Danas je ovo samo pešački most, dok u osmanlijsko doba nije bilo neobično videti teretna kola na ovom mostu. Ne zna se ko i kada ga je napravio. Impozantan, bajkovit i nestvarno lep leži zaboravljen i zarastao u šumu i korov. Naravno, da je u pitanju neka druga država, malo svesnija što se tiče ovakvih stvari, znala bi za Kumanicu cela zemlja; ovako, ne zna gotovo niko.

Širok je 2,4 metra, dugačak 14 metara, a visok oko 4 metra.Najveći deo mosta sagrađen je od pločasto lomljenog kamena, tačnije-krupnih pločastih komada škriljaste stne koje u okolini ima u izobilju. Veruje se da je zidan u više razdoblja.

Terazijski most- Kameni most preko reke Ribnik izgrađen je u 15. veku dok je današnji izgled dobio u 18. veku. Nalazi se kod sela Bistražina, nedaleko od Đakovice i predstavlja izuzetno značajan primer stare mostogradnje sačuvane u Srbijij. Podignut je preko reke Ribnik, verovatno krajem petnaestog veka, da bi svoj današnji izgled dobio u osamnaestom veku, kada je značajno prepravljen sredstvima terazijskog ensafa iz Đakovice, po čemu je i dobio ime.

Most se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.