Foto: Shutterstock/Sven Hansche
Foto: Shutterstock/Sven Hansche

Zašto je zabranjeno nositi štikle prilikom ulaska u Akropolj?

Podeli

Svako mesto ima neka svoja pisana ili nepisana pravila, od načina na koji ostavljamo bakšiš konobarima, do načina na koji nosimo odeću.

Putnici već dobro znaju neke osnove putovanja. Prilikom putovanja avionom treba paziti na tečnost, zapaljive stvari i sl. Dronom ne možete baš svuda gde biste hteli. U sveta mesta ne možete golih nogu ili oskudno odeveni. Čak i na hrvatskoj obali u nekim gradovima možete dobiti kaznu ukoliko se centrom grada šetate u kupaćem kostimu, piše Punkufer.hr.

Neke stvari otkrijemo na teži način. Na kraju krajeva, ko će to sve pohvatati? Svako mesto ima neka svoja pisana ili nepisana pravila, od načina na koji ostavljamo bakšiš konobarima, do načina na koji nosimo odeću.

U malom gradu Mejvud u američkoj saveznoj državi Ilinois svojevremeno su zabranili široke (reperske) pantalone pod geslom "Navuci ih gore!". Kome bude virio donji veš izvan pantalona, pri prvom susretu sa policijom moraće da se oprosti od 25 dolara, a drugi susret biće još skuplji.

Foto: EPA/Kostas Tsironis
Foto: EPA/Kostas Tsironis

Pročitajte još:

Grčka predstavila spektakularno novo osvetljenje Akropolja VIDEO

Prvi put u istoriji: Atinski Akropolj, nakon osvetljenja, dobija još jednu novinu

Tri najveće zablude o Grčkoj i Grcima u koje Srbi veruju

Pusti, pusti modu

Bolje sprečiti nego lečiti, pa zbog toga obratimo pažnju na našu dragu letnju destinaciju i činjenicu da se svi volimo srediti pre fotkanja na putovanju. Bolje da pati Instagram nego novčanik.

Zaputite li se u Grčku sa namerom da obiđete stare hramove i antički deo grada, jedan odevni predmet biće vam višak. Naime, zakonom je zabranjeno hodati Partenonom i Akropoljom u - štiklama! Zabrana se odnosi na svaki stari, očuvani deo gde su staze popločene starim kamenjem.

Koliko god oduševljeni bili što će hodati putevima Sokrata, Platona, Aristotela i drugih - pokušajte biti i mudri kao oni. Grci upozoravaju turiste da se i kamen može trošiti a oštre potpetice mogu da ga oštete. Zvuči čudno, ali i kamen je nežan.

Foto: EPA/Pantelis Saitas
Foto: EPA/Pantelis Saitas

I bez žvakanja takođe!

Pre nego što iskritikujemo putnike koji su prošetali mimo pravila, zapitajmo se: jesmo li možda hodali istim ulicama sa žvakaćom gumom u ustima? Ako je odgovor potvrdan, još jedno pravilo je prekršeno.

Grci su pre dve godine sastrugali nekoliko kilograma žvakaćih guma zalepljenih za kamenje - bilo da je reč o bačenim žvakama ili namerno zalepljenim ispod mesta za sedenje u starom teatru.

Znamo da se žvaka dugo razgrađuje, ali ne baš toliko dugo da biste krivicu svalili na Homera koji nije video koš.

Zbog toga, svoje obroke i žvakaće gume iskoristite pre ulaska u posebne starogrčke zone, a umesto štikli predlažemo lepe letnje sandale koje bi i grčki senat odobrio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18156 idi na stranu