Foto: Shutterstock/Boris Stroujko
Foto: Shutterstock/Boris Stroujko

Jajce na listi najlepših na svetu: Američki magazin o najmanjim gradovima koji oduzimaju dah

Podeli

Američki magazin "Thrillist" uvrstio je Jajce na spisak najlepših manjih gradova na svetu, navodeći da je jedno od najočuvanijih drevnih mesta u BiH.

"Thrillist" je časopis koji opisuje gradove, piše o njihovim pojedinostima, zanimljivostima, te je Jajce opisao kao lep i neobičan grad, prenosi Klix.ba.

"U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grad Jajca. Bio je glavni grad srednjovekovne Bosne i još uvek možete da vidite drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrma", piše Thrillist.

foto: Shutterstock/Kanuman
foto: Shutterstock/Kanuman

Dalje nastavlja kako je ipak vodopad Pliva najveće prirodno čudo Jajca.

"Visine 72 metra, preliva se na punom padu na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih splavarenja", navedeno je u tekstu ovog američkog časopisa.

Jajce je grad koji ima 30.758 stanovnika, a smešten na ušću reke Plive u Vrbas, svojim raznovrsnim atrakcijama svedoči o brojnim kulturama koje su se preplitale u BiH počevši od davnih Ilira i Rimljana preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austrougarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

O samom poreklu imena Jajce ima više priča. Prema jednoj od njih, ime je proizašlo iz geografskog smeštaja grada na jajolikoj steni, prema kojoj je i dobio ime. Druge priče se oslanjaju na mesne legende, od kojih se ističe ona o "vojvodi kaštela Grmuše (na levoj obali Une u Bihaćkom kotaru) Jajice".

Jajce inače važi za jedno od najznačajnijih mesta bosanskohercegovačke, jugoslovenske i hrvatske istorije, a u njemu se nalaze tragovi naselja iz antičkog doba.

U ovom gradu se nalazi i Crkva Sv. Marije koja se smatra najstarijom na ovim prostorima.

Foto: Shutterstoc/SZ media
Foto: Shutterstoc/SZ media

Pročitajte još:

Kad Amerikanci odluče da idu preko bare, najčešće biraju jedan od ovih 5 evropskih gradova Obavijen velom misterije: Planinski vrh na koji je zabranjeno penjanje

Tu je i Jajačka tvrđava koja se nalazi u kompleksu Starog grada te se pretpostavlja da je sagrađena u 13. veku. Izgradio ju je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji se smatra osnivačem Jajca.

Osim Jajca, na ovu listu Thrillista su uvršteni i gradovi St. Ives, Kornvol - u Velikoj Britaniji, Vanaka – na Novom Zelandu, Češki Krumlov - u Češkoj i Širakava - u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18090 idi na stranu