Foto: k_samurkas / Shutterstock
Foto: k_samurkas / Shutterstock

"Najviše" selo u Evropi, sa svega 200 stanovnika

Podeli

Da li ste čuli za selo Ušguli? Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini Šhara u Gruziji, u regiji Svaneti, nalazi se "najviše" naseljeno mesta u Evropi.

Ušguli je zapravo zajednica četiri manja sela: Žibiani, Čvibiani, Čažaši i Murkmeli, a u njima živi oko 70 porodica, odnosno oko 200 stanovnika. piše National Geographic Srbija.

Jedini put kojim može da se stigne do ovog sela je put koji vodi prema gradu Lentehiju, a on često nije dostupan. Tokom leta je, do najvišeg sela u Evropi, moguće doći automobilom, ali zimi to najčešće nije moguće. Sneg prekriva čitavu oblast šest meseci godišnje.

Međutim stanovnicima ovog sela to ne smeta. Oni su naviknuti na uslove u kojima žive. Deca im idu u lokalnu školu, a tu su i sve neophodne ustanove za funkcionisanje sela.

Foto: Nino Doliashvili / Shutterstock
Foto: Nino Doliashvili / Shutterstock

Posebna znamenitost ovog mesta je kapela iz 12. veka, sagrađena za vreme kraljice Tamar, a pored nje se još nekoliko objekata nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, od kojih su odbrambene kule posebno karakteristične za Svaneti – predeo inače bogat istorijom.

Zanimljivo je još i to da je u ovom seocetu 1930. godine snimljen film "Salt for Svanetia", režisera Mihaila Kalatozova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18427 idi na stranu