Izvor: B92

Stereotipi... Koliko god se trudili da od njih pobegnemo, bili oni pozitivni ili negativni, to je nekad nemoguće. Ipak, oni nas često i zabave, pa je tako na stranici Matador Network osvanuo popis stvari koje garantuju da je neko rođen i odrastao u Nemačkoj.

Tačnost pre svega

Recimo, ako vas Španac pozove na zabavu u sedam uveče, vi ćete se (kao Nemac) pojaviti deset minuta pre, malo prošetati i pozvoniti na vrata u 5 do 7. Niko vam neće otvoriti, jer vas vaš domaćin po pravilu ne očekuje pre sedam. S druge strane, ako vi organizujete zabavu i napišete da je vreme dolaska u sedam, očekujete da gosti dođu tačno tad.

Liftovi su mesto tišine

Postoji pravilo koje se tiče vožnje liftovima u Nemačkoj – ne gleda se u druge ljude, a pogotovo se ne priča s drugim ljudima. Čak i ako ste u liftu s prijateljima, ćutnja nije neuobičajena.

Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i u top-formi

Nikada ne gazite travu

Makar se zatekli u retkim parkovima gde takav znak ne postoji, te možda i možete preko trave, osećate se kao da radite nešto loše i pogrešno.

Foto: Kzenon / Shutterstock

Nikad niste gledali film "Moje pesme, moji snovi"

Jedini razlog zašto znate da taj film uopše postoji jeste, što su vaši prijatelji iz drugih zemalja (pogotovo Amerikanci), pevali pesme iz filma očekujući da im se pridružite. Naravno, vi ste ostali po strani gledajući ekipu u čudu...

Idealne države za svaki horoskopski znak: Ovnovima Tajland, Škorpijama Nemačka

Odvajanje i recikliranje pre svega

Imate toliko mnogo različitih kanti, da vam treba još jedna soba. Papir, plastika, staklo, organski otpad, komunalno... Takođe, pranje praznih ambalaža jogurta pre bacanja vam je sasvim normalna stvar.

Nema plaćanja doktora

Naravno, plaćaju se na druge načine, ali nemački zdravstveni sistem je sjajan. Praktično ne morate ništa platiti osim na primer, operaciju povećanja grudi, ali ako uspete doktore da uverite kako je ona važna za vaše mentalno zdravlje, i nju ćete dobiti – besplatno.

Ograničenje na autoputu - molim?

Foto: Deposithphotos / ifeelstock

Poštujete crveno na semaforu

Ako je na semaforu crveno svetlo, nema nikakve šanse da ćete da krenete. Makar auta nema na vidiku 5 kilometara s jedne i druge strane. Stoga, kad dođete u druge zemlje i tamo očekujete potpuno poštovanje svetla i prednosti prolaska.

Ograničenje na autoputu - šta je to?

Da, na velikim delovima autoputa ne postoji ograničenje brzine, kako god to neverovatno zvučalo. Nemački autoputevi su čuveni po nepostojanju ograničenja brzine na njima. Svako ko je bar jednom prolazio nekim autoputem u Nemačkoj, sigurno je primetio kako pored njega proleću mašine sa preko 250 km/h.

Postoji samo jedan "pravi" hleb

Pravi hleb je tamnosmeđe boje, hrskave kore i naravno, mekan iznutra. Beli hleb, kakav god bio, jednostavno nije "pravi". Zato Nemci, po povratku u zemlju, vrlo brzo traže najbližu pekaru.

Mama koja uvek pegla čaršave, peškire i donji veš

Šta će misliti komšije, ako izađete u neopeglanom donjem vešu?! Red jednostavno mora postojati, a nije loše ni ispeglati posteljinu, peškire i slično, sve u svemu prava Nemačka disciplina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.