Izvor: B92, National Geographic

Krenuli smo na nezaboravno putovanje bajkovitim dvorcima Evrope, koji nas vekovima oduševljavaju svojim magičnim pejzažima i kulturno-istorijskim bogatstvom, te vam sada predstavljamo još pet veličanstvenih.

6. Praški dvorac (Prag, Češka)

Praški dvorac je zapravo kompleks vrtova, dvorišta, staza i istorijskih zgrada, uključujući gotsku katedralu Svetog Vida gde su češki kraljevi i kraljice krunisani.

Ovo naselje je jedno od najvećih dvorskih kompleksa na svetu sa 70.000 kvadratnih metara i od IX veka kada je princ Borivoj ovde uspostavio utvrđenje, bilo je sedište monarha i zvanične rezidencije predsednika.

7. Palata Pena (Sintra, Portugal)

Portugalski nestvarni dvorac Pena u žutim i crvenim nijansama se nalazi iznad grad Sintra. Ovo mesto se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine i datira iz srednjeg veka kad je izgrađena kapela posvećena Bogorodici.Na kraju se pretvara u kraljevsku palatu kralja Ferdinanda II sredinom 1800-ih godina i kombinaciju gotskog, mavarskog i portugalskog stila koji je jedinstven u južnoj Evropi. Nije ni čudo što ga je Hans Kristijan Andersen proglasio najlepšim dvorcem u Portugalu.

8. Bojnjički zamak (Bojnjice, Slovačka)

Najposećeniji zamak u Slovačkoj je izgrađen kao drveno utvrđenje u XII veku. Promenio je vlasnika nekoliko puta, ali sadašnji dobar izgled duguje poslednjem privatnom vlasniku iz kasnih 1800-ih godina Jovanu Palfiju. Nažalost, umro je pre nego što je renoviranje bilo završeno, ali njegova kolekcija slika i drugih dragocenosti su izloženi unutra.

U Bojnjičkom zamku su posebno popularne noćne ture pod svećama, kao i Međunarodni festival duhova i duša koji se održava krajem aprila.

9. Zamak Segovija (Segovija, Španija)

Kao i većina španskih dvoraca, Segovija je izgrađena za odbranu, ali malo originalne strukture je ostalo, a njegove uzvišene okrugle kule iznad ušća dveju reka daju mu pravi prizvuk bajke. Impozantna građevina je promenila mnogo funkcija, uključujući kraljevsku palatu, državni zatvor, vojnu akademiju, a trenutno je muzej s pozlaćenim halama, izuzetnim slikama i nameštajem, kao i skladište oružja.

U ovom zamku se snimao i film Kamelot iz 1967. godine (u njemu je bio dom ser Lanselota)

10. Budimski dvorac (Budimpešta, Mađarska)

Vreme, istorija, brojne invazije i preovlađujući arhitektonski stilovi su oblikovali ovaj dvorac, od njegovog osnivanja kralja Bela IV u XIII veku. Unutar Budimskog dvorca odnosno kraljevske palate se nalazi Nacionalna galerija Mađarske i Istorijski muzej Budimpešte, kao i zatorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom i teresa s koje se pruža pogled preko Dunava na Peštu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.