Foto: Depositphotos /  samot
Foto: Depositphotos / samot

"Ovo je najružniji i najbrutalniji grad na planeti" FOTO

Podeli

"O vremena, o običaji" - uzviknuli bi mnogi. Upravo se na putovanjima vidi kako svako vreme nosi svoje običaje, a ono što se nekada smatralo ružnim sada je želja mnogih turista. Dakle, zanimljivo je vratiti se u prošlost, u sada već drevni 18. vek, i zaviriti u to kako su turisti pričali o nekim današnjim popularnim destinacijama.

"Ovo je najružniji i najbrutalniji grad na planeti", napisao je Horas Valpol 1765. godine za Pariz. Ako mislite da je bio bezobrazan, šta da kažemo rečima Benjamina Roberta Hajdona, koji je početkom 19. veka u svom dnevniku zapisao da "Grad svetlosti" nije ništa drugo nego "prljava rupa".

Tačnije, ispravnije bi bilo reći da govorimo o pogledu britanskih turista na svet, jer ovaj članak govori o njima, bogatim Englezima koji su hrabro putovali u svet u ranim dvadesetim, piše portal "Pun kufer".

Grad na Balkanu proglašen rajem za penzionere: Očuvana priroda, pristupačne cene...

Ni danas poznata i rado posećena švajcarska Ženeva nije prošla mnogo bolje. Pomenuti Valpol je o njoj pisao kao o "naseljenoj grubim ljudima" i nadajući se da je više nikada neće videti, a stanovnicima se nije svideo legendarni Čarls Dikens, koji je napisao da u Ženevi "žene izgledaju kao muškarci i muškarci kao psi".

Foto: Depositphotos/ Pixemac
Foto: Depositphotos/ Pixemac

Pročitajte još:

Sedam navika Francuza koje šokiraju ostatak sveta ili izazivaju ljubomoru

Ni Madrid, koji je danas popularno odredište, nije prošao dobro. Robert Sauti je zaključio da je "neprijatno hodati ovim uskim ulicama" i da ga je kočija gotovo zgazila, a sredinom 19. veka turisti su prepoznali legendarnu siestu, u šta najbolje govori sledeća rečenica Ričarda Forda: "Bog je radio je šest dana, a sedmi se odmarao, dok ovde oni počivaju šest, a sedmi dan odlaze na borbe bikova".

Foto: Deposithphotos / robynmac
Foto: Deposithphotos / robynmac

Pročitajte još:

Čarobni evropski grad u kome kafa košta 70, a pivo 90 dinara

S druge strane, komentari o gradovima koje je dao drugi pesnik bili su prilično pozitivni. Lord Bajron je za Milan zaključio da je "grad impresivan, katedrala je divna i sve zajedno prilično podseća na Sevilju". Takođe mu se svidela Atina, zaključivši da je to "jedino mesto sa kojim je bio zadovoljan".

Gde je tu Srbija? Deset najboljih država za život u 2020. godini

U svakom slučaju, svi ovi popisani gradovi danas su puni turista, pa ko zna, možda neki grad koji za vas danas nije ništa posebno, za dve stotine godina bukvalno bude čudo sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18226 idi na stranu