Foto: Depositphotos /  sborisov
Foto: Depositphotos / sborisov

Jedinstveni podvig ruske arhitekture: Koliko znate o simbolu Moskve?

Podeli

Sa svojom crvenom fasadom, raskošnim ornamentima i fantastičnim kupolama, nije ni čudo što se Crkva Svetog Vasilija smatra jednim od jedinstvenih podviga ruske arhitekture. Prvobitno sagrađena između 1555. i 1561. godine u znak sećanja na vojno osvajanje, zgrada nastavlja da oduševljava hiljade i hiljade posetilaca svake godine na poznatom moskovskom Crvenom trgu.

Crkva je svetski poznata po svom bajkovitom izgledu, ali koliko znate o njenoj istoriji?

U nastavku vam donosimo pet fascinantnih činjenica Travelmagazina o crkvi, od imena cara koji je naručio izgradnju, ali i izabrao originalnu boju.

Izgradnju naručio Ivan Grozni

Ivan IV Vasiljevič (1530-1584), prvi car Rusije, naredio je izgradnju 1555. godine nakon ruskog zauzimanja nezavisnog Kazaškog kanata (današnji Kazahstan) i pobede nad Tatarima. Ivanova reputacija okrutnog i strogog vođe dovela je do njegovog popularnijeg nadimka Ivan Grozni. U stvari, neke priče o izgradnji kažu da je Ivan naložio da oslepe neimenovanog arhitektu (ili arhitekte) kako nikada ne bi postojala druga zgrada poput nje.

Foto: Depositphotos/ toxawww
Foto: Depositphotos/ toxawww

Zgradu čini 10 crkava

Raspored je zasnovan na jednoj masivnoj centralnoj crkvi koja se zove Pokrov. Četiri velike crkve raspoređene su oko centralnog jezgra poput tačaka kompasa, a četiri manje crkve su dijagonalno postavljene. Uprkos sistematskom grupisanju ovih kapela, celina je asimetrična i menja izgled u zavisnosti od tačke gledišta. Deseta crkva je dodata 1588. godine u čast svog imenjaka Vasilija Blaženog. Pravoslavni svetac je predvideo da će trećina Moskve stradati u velikom požaru 1547.

Spoljašnost je prvobitno bila obojena u belu boju

Iako je danas Crkva Sv. Vasilija prepoznata po svojoj živopisnoj spoljašnjosti, ukrasi su dodati tek 200 godina nakon dovršetka građevine. U stvari, veruje se da je prvobitno bila obojena u belo sa zlatnim kupolama. Tek u 17. veku ruski arhitektonski stilovi počinju da uključuju i raznolike šeme boja.

Foto: Deposithphotos / Violin
Foto: Deposithphotos / Violin

Crkva Svetog Vasilija nije zvanično ime hrama

Zvanični naziv je Pokrov Presvete Bogorodice na Rovu. Ovo proizlazi iz pobede cara Ivana Groznog nad tatarskim uporištima, koja se dogodila tokom praznika Pokrova.

Ona je pod zaštitom Uneska

Kao i druge kulturne znamenitosti, Crkva Svetog Vasilija preživela je nekoliko različitih epoha svetske istorije. Godine 1928. zgradu je konfiskovao Sovjetski savez i pretvorio u sekularni muzej. Mnogo decenija kasnije, 1990. godine, crkva je pored Kremlja i Crvenog trga prepoznata kao mesto svetske baštine Uneska. Od tada se zgrada vratila svojoj prvobitnoj nameni i počela je da radi kao crkva. Od 1997. služi kao pravoslavna crkva sa nedeljnim bogosluženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18138 idi na stranu