Izvor: B92

Iako ova praksa nije propisana zakonom, po pravilu donose je same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike.

Sigurnost putnika u avionu gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, tako da piloti na komercijalnim letovima moraju da poštuju i određene stvari, ali na mnoge mogu i da utiču.

Primera radi, piloti najčešće mogu da biraju kopilota s kojim bi hteli da lete, a imaju i mogućnost izbora i osobe sa kojom ne žele da dele kokpit, piše Pun kufer. Ipak, neka pravila nikako ne smeju da prekrše, a jedno od njih govori da pilot i kopilot ne smeju da jedu istu hranu.

Iako se pravilo na prvu može činiti čudnim, za njega postoje jako dobri razlozi, a oni su, naravno, sigurnosne prirode. Na primer, ako nešto krene po zlu s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot neće doživeti istu sudbinu te će moći da preuzme upravljanje avionom.

Važno je dodati da ta praksa nije propisana zakonom, ali je u pravilu donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Takođe, pilotima se savetuje i izbegavanje određene hrane pre leta, poput sirove ribe.

Trovanje hranom na letovima je retkost, ali zabeleženi su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. godine, kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak 10 članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, reč je bila o prekookeanskom letu Njujork - Lisabon. Ipak, čak i tada piloti su zadržali pribranost i uspeli su da se vrate u Boston.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.