Izvor: B92

Vanredna situacija uzrokovana epidemijom najviše je pogodila turistički sektor i putovanja. Evo još jednog predloga, zato, za destinaciju u komšiluku.

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, Mostar, predstavljena je iz malo drugačije perspektive.

Stari dobri "Stari"

Stari most je simbol Mostara. Ovo arhitektonsko remek-delo izgrađeno je u drugoj polovini 16. veka, a fascinantna je postojanost građevine s obzirom na kompoziciju same strukture.

Kule uz most - Tara i Halebija služile su za čuvanje municije, odnosno zatvor, a Tara je danas sedište Muzeja Starog mosta. Uz dužno poštovanje "Starom", mnoge druge znamenitosti najvećeg hercegovačkog grada nepravedno ostaju u senci mosta.

Od "Krive" preko starih džamija do bosanskih kuća

Kada već govorimo o mostovima, Krivu ćupriju ne smemo izostaviti. Upravo Kriva ćuprija je najstariji mostarski most, a izgledom i oblikom podseća na Stari most toliko da sa svojih tek nešto više od 8 metara dužine predstavlja njegovu minijaturnu verziju.

Među očuvanim svedocima viševekovne istorije, ističe se i nekoliko džamija. Ljubitelji sakralnih objekata više pažnje bi trebalo da obrate na Karađoz-begovu i Koski-Mehmed pašinu džamiju, uz napomenu da je Koski Mehmed-pašina džamija jedina sačuvala prvobitne boje i dekoracije zidova.

Svi zainteresovani za tradicionalne stilove i način života u davnim vremenima, nešto za sebe pronaći će u bosanskim kućama. Muslibegovića kuća je najmlađi i verovatno najmonumentalniji primer orijentalne arhitekture, ne samo u Mostaru već i šire.

Biščevića kuća je najposećenija od tri stare bosanske kuće, dok za najstariju - Kajtazovu kuću, postoje indikacije da je starija čak i od samog mosta.

Spomenici novije istorije

Od spomenika novije istorije, prvenstveno misleći na austrougarski period, vredi izdvojiti Gimnaziju Mostar, poznatu i kao Stara gimnazija, remek-delo pesudomavarskog stila arhitekture koje je projektovao češki arhitekta František Blažek.

Gimnazija ukrašena motivima po uzoru na Alhambru u Španiji danas nosi ime Alekse Šantića, a u ovom objektu školovali su se neki od najpoznatijih stanovnika Mostara.

Vredi spomenuti i Franjevački samostan i Crkvu Sv. Petra i Pavla izgrađenu u drugoj polovini 19. veka, a crkveni zvonik visine 107 metara najviši je u Bosni i Hercegovini. Ovaj crkveni kompleks može se pohvaliti i bibliotekom koja ima više od 50.000 knjiga.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.