Izvor: Beta

Više flamanskih gradova i letovališta na belgijskoj obali objavilo je danas zabranu dolazaka turista na jedan dan za vreme toplotnog talasa posle incidenata izazvanih nepoštovanjem mera protiv pandemije koronavirusa.

Opštine Knoke-Hajst i Blankenberge donele su tu odluku da bi se garantovalo javno zdravlje, naveli su zvaničnici.

Više ljudi privedeno je juče u Blankenbergeu posle sukoba grupa turista na plaži. Naime, jedna grupa mladih je pozvana da napusti plažu posle odbijanja da poštuje mere bezbednosti uvedene protiv pandemije. Svađa turista pretvorila se u nerede u kojima je morala da interveniše policije.

Na snimcima prenetim preko društvenih mreža vidi se kako mladi na plaži gađaju policiju suncobranima.

Privedenim izgredinicima zabranjen je boravak u tom mestu i uvedena je zabrana jednodnevnog turizma.

Gradonačelnica Dafne Dumeri rekla je da im je potreban predah i da svako ko dođe u Blankenberge treba da ima validan razlog za dolazak. Ona je rekla da tom odlukom pokušavaju ponovo da uspostave mir.

Opština Knoke donela je sličnu odluku posle desetine incidenata tokom dana i noću, navodi se u saopštenju.

Opštinski savet se smatrao "obaveznim da preduzme drastične mere da bi se garantovala javna bezbednost, i turisti na jedan dan više ne mogu da dolaze", navodi se u saopštenju.

Kontrole su uvedene danas na ulascima u opštinu i oni koji dolaze moraju da imaju dokaz da opravdaju dolazak, da stanuju u gradu, da tu borave u hotelu ili privatnom smeštaju ili da tu rade.

"Sva vozila će biti kontrolisana. Svako ko nema validan razlog da bude u Knokeu treba odmah da se vrati nazad", upozorili su zvaničnici.

Železnička kompanija je obavestila putnike koji idu u pravcu belgijske obale o ovoj odluci i uputila ih da provere da li im je dozvoljen dolazak u mesta gde su krenuli.

Belgijanci su nagrnuli na obalu u subotu u potrazi za osveženjem pošto su temperature prelazile 35 stepeni Celzijusa a najavljuje se da će toplotni talas trajati i narednih dana.

Grad Ostende se pridružio ovim gradovima i zatražio od železnice da ne planira dodatne vozove ka obali.

"U subotu su vozovi stigli na obalu, popunjeni 115 odsto. To je neodgovorno", rekao je guverner provincije u saopštenju.

On je rekao da će policija strogo nadzirati sve priobalne gradove da osigura da poštuju sve zdravstvene direktive i da će prekršioci biti strogo kažnjeni.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.