Foto: printscreen/ Prva TV
Foto: printscreen/ Prva TV

Na samo 9 km od Užica: U ovu malu oazu mira često svraćaju i stranci

Podeli

Most ljubavi u Vrnjačkoj banji uskoro bi mogao da dobije konkurenciju. Nalazi se na Beloj zemlji kod Užica i zove se Rašov most ljubavi.

Put do njega kao i pripremne radove za rasvetu uradio je jedan čovek. U maloj oazi za odmor nalaze se i drugi zanimljivi sadržaji, a za sve je zaslužan Radomir Rašo Bogdanović.

Drveni stočić, korona klupa, klackalica, ljuljaške, most ljubavi. Sve je to od drveta napravio sedamdesetdevetogodišnji Radomir Rašo Bogdanović. Na samo devet kilometara od Užica, u naselju Bela zemlja, prostire se ova mala oaza mira u koju vrlo često svraćaju i stranci.

„Jednoj ženi sam obećao, pošto je došla sa dvoje dece, ako rodi i treće da ću ovde napraviti još jedan objekat da se i ono igra“,

Sve je počelo od mosta. Kako bi povezao dva naselja Rašo je napravio drveni most kako meštani, ali i putnici namernici, ne bi gazili sneg i blato kada prelaze sa jedne na drugu stranu. A za sve je kriva jedna dama.

„Više žena je nailazilo, ali jedna je bila posebno šarmantna i kulturna. I onda da je ne bih nosio, a dva puta je pokušala da pređe u drugo naselje, odlučio sam da napravim most da može slobodno da se hoda“, priseća se Rašo kako je sve počelo i kako je most spojio dva naselja čiji se meštani do tada skoro uopšte nisu poznavali.

Kako ovaj čovek sve radi s ljubavlju prijatelji su rešili da most nazovu po njemu. Sve je uradio sam, a na most stavio i lanac za katance, po uzoru na ljubavni most u Vrnjačkoj banji. U doba korone nedostajalo mu je druženje sa prijateljima pa je tako nastala korona klupa za komšiju

Nema svaki komšija priliku da dobije ovakav poklon.
"Jedan dan je došao i kaže hajde da popijemo rakiju i kafu imam nešto da ti poklonim. Pogledam ja on napravio klupu, moja je dužnost bila samo da napištem ovo na njoj tako da me prijatno iznenadio", priča Rašov komšija i prijatelj Radomir Kojadinović, zvani Crni.

Table sa porukama, uređen cvetni park, šumski bife. Na sve su mislili, a kažu da imaju i srećnu ružu.
"Batli je ova ruža. Mi mislimo, a i proverili smo to da mlade koje se tek udaju, kada prođu ispod ruže, posle godinu dana stigne prinova", priča Crni.

Za Rašu Bogdanovića komšije kažu da je veliki čovek koji mnogo zna o ljudima i životu i sebe nesebično daje drugima. Sam je uradio put do naselja i kopao kanale kako bi u ovo naselje doveo rasvetu.

Ima Rašo još mnogo planova i ideja kako da novim sadržajima ulepša ovo mesto. U avgustu će obeležiti četvrtu godišnjicu nastanka Rašovog mosta ljubavi, očekuju brojne goste i pripremaju gulaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18055 idi na stranu