Izvor: B92, klix.ba

Sve one koji zbog korone ne žele previše da se udaljavaju oduševiće Krajina, sa prelepom Unom, starim tvrđavama, spomenicima nove bosanske istorije, kao i odličnom gurmanskom ponudom.

Unu smatraju bosanskom najčistijom rekom i kulturnim i prirodnim bogatstvom Krajine.

Kažu da (ljuti) Krajišnici svoj kraj smatraju najlepšim delom Bosne i Hercegovine, a mnogi koji tamo odu to i potvrde. Lepota je svakako u oku posmatrača, ali, nedvosmisleno je da je Krajina prelepi biser "brušen" kristalno čistom Unom. Bez obzira iz kojeg dela te zemlje se zaputite prema Krajini, pred vama je ne preterano razvijena infrastruktura, ali, to ne sme da bude razlog da ne upoznate ovaj deo Bosne i Hercegovine. Zato rezervoar do vrha, potrepštine u gepek, avanturistički duh u srce, osmeh na lice i put pod n... točkove.

Bosanska Krupa

Krupa sigurno zauzima visoko mesto na listi potcenjenih destinacija Bosne i Hercegovine. U centru se nalazi srednjevekovna tvrđava, a odmah ispod u svega par stotina metara kultorloški kontrast Krupe - Gradska džamija, te katolička i pravoslavna crkva. U gradu se nalaze i dva ostrva, Zelena ostrva, s mnoštvom zanimljivih sadržaja za svačiji ukus.

Ostrožac

Neka Ostrožac na Uni bude nezaobilazna tačka vašeg putovanja. Gotovo nestvarno utvrđenje objedinjuje više stilova gradnje, a svedočilo je svim važnijim epohama ovdašnje istorije. Danas predstavlja jednu prelepu ahritektonsku celinu koja s obzirom na sve okolnosti odlično odoleva zubu vremena. U dvorištu unutar zidina je nekoliko kamenih spomenika, očuvane su i prostorije koje su vekovima služile za potrebe komande i zapovednika, a o pogledu koji se pruža s Ostrošca suvišno je i govoriti. Nakon odmora za dušu uputite se prema svega 20-ak kilometara udaljenom Bihaću.

Bihać

Iako nazigled sasvim običan grad, Bihać zaista nudi mnogo toga. Ako bi se ikada pravila lista neobičnih istorijskih spomenika Bosne i Hercegovine, bihaćka Fethija bi se zasigurno našla "u vrhu tabele". Nekadašnja crkva u džamiju je pretvorena dolaskom Osmanlija, a na fasadi su i dan danas vidljivi elementi gotičke arhitekture koji zajedno s minaretom čine neobičan kontrast. Idite i do Kapetanove kule, dela nekadašnje tvrđave, a pored iste se nalazi i kameno turbe, još jedan važan lokalni istorijski spomenik. Ljubitelji novije istorije i oni koji čeznu za nekim, ne tako davnim vremenima, nešto za sebe sigurno će pronaći u Muzeju I. zasedanja AVNOJ-a.

Prošetajte uz Unu, uživajte u pogledu na nekoliko ostrva u blizini samog centra grada, a osveženje i obrok potražite u nekim od mnogobrojnih restorana i kafića uz samu reku. Na obilažnju Krajine ne štedite vreme. Lokalni hoteli i pansioni u Bihaću mnogo su jeftiniji od evropskog proseka.

Jeste li znali? Vrelo Une do sada je istraženo do dubine od 248 metara, ali dno nije dosegnuto.

Prirodni biseri

Nakon doručka i jutarnje kafe iz Bihaća se zaputite putem koja vodi u pravcu Bosanskog Petrovca i Ključa. Uz Unu ćete videti i restorane s lepim terasama i ambijentom. Upitajte "lokalce" da vam prepruče obrok – ljubitelji ribe mogu da uživaju u unskim pastrmkama, ništa manje ukusnim od mnoštva "instagramičnih" obroka kojima nas "bombarduju" na internetu.

Vozite u pravcu Petrovca i Ključa do mesta Ripač, a (relativno skromni) putokazi dalje vas makadamskim putem vode prema Japodskim ostrvima. Nakon otprilike 5 kilometara doći ćete na odredište.

Uživajte u prirodi i miru. Izuzev turista koje zateknete, većina zvukova oko "srcolikih" ostrva svode se na žubor reke i cvrkut ptica skrivenih u gustim krošnjama drveća.

Ako su prirodne "antistress" zone s raznih TV emisija nešto što vas privlači, postoji velika šansa da takvo nešto pronađete upravo ovde, u najlepšoj emisiji koju možete zamisliti, s vama u glavnoj ulozi. Da li vam za Japodska ostrva treba 15 minuta, sat, dva ili ceo dan, prepustićemo vama. Ako više preferirate prirodu od spavanja u gradu, Japodska ostrva su fantastična lokacija za noćenje, a ponuda je šarolika, od luksuznih vikendica i apartmana, preko bungalova, pa do kućica na drvetu.

To, ipak, nije sve. Zaputite se nazad prema Ripaču. Od Ripača vozite u pravcu Gorjevca, zatim dalje do mesta Čukovi i Orašac. Nakon skromnog puta koji vas vodi do Orašca pripremite se za još makadama i ne brinite, svaka sekunda će se na kraju isplatiti.

Za one znatiželjne - ukoliko odluèite produžiti vaš boravak u Krajini, obavezno posjetite Kulen Vakuf, iznad kojeg se nalazi stara tvrðava Ostrovica. Na udaljenost od 11 kilometara od Kulen Vakufa, nalazi se Martin Brod, još jedan prirodni biser Krajine

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.