Izvor: B92

Nasumično testiranje na koronavirus. Kolone vozila na bugarsko-grčkoj granici. Ipak, građani Srbije prolaze do omiljenih letovališta. Konačno je stigla i nova odluka vlasti u Atini - naši državljani za sada u Grčku mogu samo preko Bugarske.

A kako je taj put izgledao pre dva dana, kada su Grci za Srbe spustili rampu, ispričao je Igor Milanović, jedan od turista, koji se u ponedeljak video-snimkom iz Haniotija obratio nadležnima za pomoć.

"Protekla dva dana su bila veoma naporna. Prošli smo jako težak put. Krenuo sam sa devetomečenom bebom, mojim sinom Đorđom, suprugom i mojom majkom. Bili smo sigurni da se 15. juna otvaraju granice", priča Milanović.

Prespavali su u Bugarskoj da bi se beba odmorila. Ujutru su iz bugarskog gradića krenuli ka granici. U 9 sati su bili u koloni koja je bila duga oko 15 kilometara. Do 12 sati su čekali i probijali se kroz tu kolonu. Oko 12 su došli do bugarske granice.

"Oni su nas lepo prihvatili i pustili da pređemo granicu. Došli smo do grčke granice, čekirali se i dali pasoše. Nakon carinske kontrole policija je uzela dokumenta i rekla da se okrenemo i vozilom vratimo nazad u Beograd, a već smo umorni iscrpljeni. Zamolio sam da kulturno i ljubazno razgovaram sa načelnikom policijske uprave, da kažem da sam tu sa bebom, da mi malo pojasni tu odluku. Nije mi to bilo ljudski. Objasnio mi je da ta odluka o prolasku u Grčku ne važi za Srbiju, već samo za EU. Srbija je na nekoj trećoj listi. Rekao sam mu da mi nije jasno i da smo bratski narod i da smo uvek bili tretirani kao dobrodošli, jer nekoliko miliona turista naših svake godine letuje tu", istakao je.

Delovalo je, kaže, da su i carinici bili malo zbunjeni ovom odlukom.

"Načelnik policije s kojim sam razgovarao mi je rekao: 'Molim te, skloni se, idi kući, nemoj da me tu daviš'. Zamolio sam da se preparkiram negde u hlad, ali mi nisu dali. Našli smo neki hlad kod fri-šopa i žena, majka i dete su mi onda bili koliko-toiko na sigurnom".

Prema njegovim rečima, bilo je tu i starih i bolesnih ljudi i srčanih bolesnika, koji su bili iscrpljeni.

"Dobio sam našu ambasadu u Grčkoj i rekli su mi da je to tačno za pomeranje datuma i da se vratimo za Beograd. Ambasador me je uputio na konzula, koji mi je rekao isto. Rešili smo da se pobunimo, bilo nas je u početku dosta, ali je na kraju ostalo tridesetak ljudi.

Igor je jedan od te nekolicine koja je stigla u Grčku, a kako je sa bebom "probio solunski front" pogledajte u video-snimku:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.