Izvor: B92

Čak ni vanredno stanje nije sprečilo engleske ljubitelje Instagrama da se upute u nekadašnji kamenolom krečnjaka na Harpur Hilu kako bi napravili savršene fotografije pored bistre vode koje nazivaju još i Plava laguna.

Policija je uradila ono što je morala kako bi sprečila posetioce da dolaze na ovo jezerce. Obojila ga je u crno.

Prošlog ponedeljka premijer Velike Britanije Boris Džonson zabranio je stanovnicima da napuštaju svoje domove kako bi sprečili širenje novog koronavirusa.

"Ako ne poštujete pravila, policija će imati pravo da ih sprovodi", rekao je Džonson, koji je inače i sam pozitivan na koronavirus.

Uprkos ovom naređenju, policija je saopštila da ljudi i dalje posećuju zapušteni kamenolom, koji je postao popularna turistička atrakcija.

"Imajući to na umu, jutros smo išli do jezera i obojili ga u crno kako bi izgledalo manje primamljivo", objavilo je policijsko odeljenje grada Bukton u postu na Fejsbuku i zamolilo sve da ostanu kod kuće.

Ovo nije prvi put da je policija morala da menja boju ovog jezera, to se dešavalo i ranije.

Iako laguna izgleda kao tropska oaza, zvaničnici kažu da voda sadrži otrovne hemikalije i da ima pH vrednost od 11,3, piše BBC. A kako bi približili ljudima značenje te kiselosti jezerske vode, naveli su da izbeljivač veša ima pH vrednost od oko 12.

Znakovi koji stoje pored lagune čak upozoravaju turiste da se u vodi nalazi otpad poput delova automobila, mrtve životinje... Ali uprkos tome policija redovno boji vodu kako bi sprečila ljude da u njoj plivaju.

Ovaj potez engleske policije prouzrokovan je rastom broja obolelih od koronavirusa u Velikoj Britaniji. Do nedelje je bilo najmanje 19.772 potvrđenih slučajeva i 1.288 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Džonson kaže da su poslata pisma na 30 miliona adresa širom Velike Britanije kako bi pozvao ljude da ostanu kod kuće.

"Znamo da će se stvari pogoršati pre nego što se poprave, ali što se više budemo pridržavali pravila, to ćemo manje života izgubiti i život će se pre vratiti u normalu", piše u pismu koje je poslao Džonson.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.