Izvor: B92

Ratovi, revolucije i pale imperije koje su potpuno promenile kartu sveta u 20. veku. Od toga su imali iznenađujuće koristi - glavni gradovi.

Samo oko 40 gradova 1900. godine je imalo prestonice, piše profesor Dejvid Gordon u uvodu knjige "Planiranje prestonica 20. veka".

Većina zemalja odabrala je jedan grad kao svoj glavni grad.

"To su mesta gde se političari okupljaju da donose zakone, gde se generalno nalazi i centralni administrativni aparat zemlje", kaže Gordon, profesor urbanog planiranja na Univerzitetu Kvins u Kingstonu u Ontariju. Od obala Benina pa sve do Kraljevine Svazilend postoje zemlje sa dva glavna grada ili više njih.

Razlozi zašto bi neka država imala više glavnih gradova su najrazličitiji – nekada su to politički razlozi, nekada kompromisi, često su ovakve odluke ekonomske ili praktične prirode, ali ponekad mogu da budu i potpuno sulude. Evo samo nekih od država koje imaju više glavnih gradova.

Benin

Ova malena država u zapadnoj Africi, na obali Atlantskog okeana, već godinama praktikuje pozitivno iskustvo zemalja sa dva glavna grada. Iako kod Republike Benin nije bio problem prenaseljenosti i funkcionalnosti, već želja vladara da se vlast odvoji u drugi grad, danas to funkcioniše prilično dobro. Naime, Porto-Novo je glavni grad države, dok je Cotonou administrativno sedište vlade.

Embed from Getty Images

Holandija

Pored Amsterdama, koji svima prvi padne na pamet kada se pomene Zemlja vetrenjača i lala, tu je i nama dobro poznati Hag. Amsterdam je prestonica, tu živi i kraljevska porodica, ali se u Hagu sastaje vlada i on je administrativni centar Holandije.

Peru

Oni imaju carsku prestonicu, samo im nedostaje – car. Otkad su stekli nezavisnost, Lima je glavni grad, ali je Kusko proglašen „istorijskom prestonicom“, jer se u njemu nalazio centar carstva Inka.

Japan

Stanovnici Kjota smatraju da žive u glavnom gradu jer je car sve do 1868. živeo i vladao iz tog grada. Stanovnici Tokija se baš i ne bi saglasili sa njima.

Crna Gora

Pored Podgorice, koja je glavni grad, Cetinje se smatra "prijestonicom".

Južnoafrička Republika

Ovo je država sa najviše glavnih gradova. U Pretoriji je izvršna vlast, u Kejptaunu zakonodavna, a u Blumfontejnu sudska. Ova podela postoji još od 1910, kada su se kolonije ujedinile i stekle nezavisnost. Bile su četiri kolonije, pa je svaka dobila nešto – tri su dobile po jedan deo vlasti, a četvrti, Pitermaricburg - novčanu naknadu. Ipak, najpoznatiji i najveći grad Južnoafričke Republike je Johanesburg, a u njemu se nalazi Ustavni sud, što samo povećava administrativnu zbrku.

Embed from Getty Images

Obala Slonovače

Glavni grad ove države je dugo bio Abidžan, što je sasvim očekivano imajući u vidu da je to treći najveći frankofoni grad (posle Pariza i Kinšase) i kulturni i ekonomski centar države. Ipak, predsednik Feliks Ufue-Boanji odlučio je da novi glavni grad bude njegovo rodno mesto Jumusukro. Neke od institucija vlasti su zaista i preseljene tamo, dok su druge ostale u Abidžanu, tako da je Jumusukro samo zvanična prestonica, a Abidžan je to de fakto.

Tanzanija

Oni su još 1973. godine odlučili da radi efikasnosti glavni grad iz prenaseljenog Dar es Salama prebace u novoizgrađenu Dodomu. Kolika je tanzanijska efikasnost govori činjenica da proces premeštanja glavnog grada još nije završen, pa je samo zakonodavna vlast u Dodomi, a Dar es Salam je i dalje glavni grad države.

Bolivija

U Boliviji je situacija bila specifično napeta. Centar ustanka protiv Španaca bio je u Sukreu i, kada je stečena nezavisnost, ovaj grad je postao prestonica. Kako su se u blizini nalazili bogati rudnici srebra, ujedno je bio i trgovački centar. Međutim, krajem 19. veka rudnici su presušili i 1898. glavni grad je postao La Paz. Danas je La Paz najviši glavni grad na svetu, nalazi se na visini od 3.640 m, a neki delovi idu i do 4.100 m. Od 2005. godine u Sukreu postoji kampanja da se ovom gradu vrati naziv prestonice. To je 2008. dovelo do niza protesta, a u La Pazu je čak milion ljudi (što je tri puta više nego što ih živi u Sukreu) izašlo na ulice u znak protivljenja ovom zahtevu. Situacija se zaoštravala dok nije uvedeno vanredno stanje, koje je završeno kompromisom. Sukre je zvanično proglašen glavnim gradom i sudska vlast je tamo, ali vlada i dalje zaseda u La Pazu, kao i parlament.

Embed from Getty Images

Svazilend

Svoje dve prestonice Svazilend duguje želji diktatora da ravnomerno razvija regione. Mbabane je danas administrativno sedište, dok je Lobamba zakonodavno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.