Izvor: B92

Karibi su neraskidivo povezani sa rumom, bilo da je to ostrvo Nevis (koje se smatra rodnim mestom ovog pića) ili najstarija komercijalna destilerija ruma na svetu (pronađena na Barbadosu), nema osrtva na kom ne možete da pijete rum. Zato možete da isplanirate krstarenje koje će na vrhu aktivnosti staviti oblizaka destilerija ruma. Evo nekoliko njaboljih mesta za degustaciju, obilazak i uživanje u duhu Kariba, prema sajtu "Lonli planet"

Sveti Martin

Posetiocima će se pružiti kratka istoriju o proizvodnji ruma dok se šetaju destilerijom "Toppers Rhum" i laboratorijom od 6.000 kvadrata. Nakon toga, na njihovom baru možete gustirati neograničene degustacije njihovog kataloga, koji uključuje beli, začinjeni, kokos i moku, kao i uzorke torte od ruma. Dok ste tamo, možete čak i da kupite flašu ruma.

Nevis

"Clifton Estate Rhum" pravi tamni rum koji se ručno uliva u male serije sa prirodnim sastojcima, uključujući narandžu, med i tajnu mešavinu prirodnih ostrvskih začina. Napunite sopstvenu bocu i ugravirajte je u prodavnici "L&L Rumshop", koja ima više od 200 vrsti ruma na policama. Za kompletan ugođaj, probajte seansu Markove degustacije ruma kako biste istražili različite stilove i profile ukusa.

Sveta Lucija

"St Lucia Distillers", oformljena 1971. godine, jedini je proizvođač ruma na ovom bujnom ostrvu koji su osnovali Francuzi. Tokom ture koja traje gotovo četiri sata naučićete proces pretvaranja šećerne trske u rum i gustirati neke od njihovih 25 ponuda. Njihov proizvod je kultni "Chairman’s Reserve", alkohol iz zaboravljenih sanduka nestalih nakon požara 2007. koji je zamalo uništio postrojenje za mešanje.

Dominika

Njihov rum je pravljen sa dodatkom autohtonog bilja i voća, a prvo su je pravili u medicinske svrhe. Danas, doduše, više se smatra pićem koje pijete dok se opuštate na plaži. Izaberite vrste od papaje do limunske trave do kafe u novom "Cabrits Resort & Spa Kempinski", koje možete da pijete čiste ili da ih mešate u koktele.


Sveti Kristofer


Zvanično ime susednog ostrva Nevis je ostrvo Sveti Kristofer, koji je dom kompanije "Brinlei Gold Shipwreck Rum". Ovaj proizvođač nudi ukuse od vanile preko manga ili limete, i u njima uživa celo ostrvo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.