Foto: Depositphoto/	Kathyimages
Foto: Depositphoto/ Kathyimages

Nije sve tako crno: Posledice pandemije u velikim gradovima

Podeli

Otkako su brojne zemlje i regije u karantinu zbog pandemije koronavirusa, događaju se zapanjujuće stvari širom sveta, povezane sa zdravljem planete.

Tako se more u kanalima Venecije razbistrilo, a zabrana kretanja i otkazivanje svih putovanja u martu uticali su i na Tajland i Japan. Po ulicama ovih zemalja primećene su grupe majmuna u potrazi za hranom, koju su im inače davali brojni turisti.

Teška industrija i veliki broj stanovnika u Kini već decenijama utiču na kvalitet vazduha. Nedavni satelitski snimci Nase pokazali su da se znatno smanjilo zagađenje vazduha u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, a pogotovo u središtu pandemije koronavirusa u Vuhanu.

NASA je još u februaru zabežila dramatičan pad količine otrovnog gasa azot-oksida u ovom kineskom gradu. Azot-oksid je uglavnom nusproizvod automobila, industrije i termoelektrana.

Ograničavanje kretanja i smanjenje vazdušnog, rečnog i drumskog saobraćaja uticalo je i na neke delove Sjedinjenih Američkih Država.

Prve analize podataka satelita Sentinel-5P Evropske svemirske agencije pokazale su da su se znatno smanjile količine azot-oksida u Los Anđelesu, Sijetlu, Njujorku, Čikagu i Atlanti.

Isti satelit zabeležio je i drastični pad otrovnih gasova iznad severne Italije, koja je najjače pogođena koronavirusom, a koja je u karantinu još od februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18429 idi na stranu