Foto: Depositphoto/	gregorylee
Foto: Depositphoto/ gregorylee

Književna dela koja će vas odvesti putem vaših omiljenih gradova

Podeli

Ovih dana smo primorani da ostanemo kod kuće kao i da maksimalno izbegavamo socijalne kontakte. Misli o putovanju hranimo filmovima, knjigama, onlajn turama.
Vodeći se time da je putovanje zapravo stanje uma, napravili smo selekciju nekoliko književnih dela koja vas mogu odvesti putem gradova i podneblja.

Sicilija - Gepard, Đuzepe Tomazi di Lampeduza

Remek-delo italijanske književnosti je roman o tragičnoj sudbini jedne plemićke porodice koja se suočava sa ratom generala Đuzepea Garibaldija, tokom ujedinjena Italije. Radnja se dešava na Siciliji, toj lepotici Italije, koja celoj priči daje posebnu atmosferu.

Po ovom romanu snimljen je jedan od najpoznatijih filmova Viskontija, sa fenomenalnim kostimima i prelepom Klaudijom Kardinale.

Istanbul – Muzej nevinosti, Orhan Pamuk

Pamuk spada u one pisce koji imaju vrlo istančan stil, a čija dela su prepuna lirskih opisa mesta. Naravno, najviše je u svojim delima ovekovečio carski Istanbul, koji se pojavljuje i u njegovom najlepšem ljubavnom romanu.

Više od 150 likova na šest stotina stranica gradi svet Istanbula u vremenu od 1975. godine do današnjih dana. Orhan nas u ovoj knjizi navodi da pomislimo kako smo stanovnici Istanbula, dok šetamo kroz njegova skrovita i mistična mesta.

Ulicama istanbulskih četvrti Nišantaš, Čukurdžuma,Taksim, Harbija, Bejoglu, često krstari još jedan junak ove knjige – automobil ševrolet iz 1965. Ovaj automobil svojom rutom spaja ekskluzivne klubove i musave barove, luksuzne vile i sirotinjske periferijske četvrti, bioskopske bašte kojih danas više nema i ćumeze starih čudaka.

Aleksandrija – Aleksandrijski kvartet, Lorens Darel

Čuveni kvartet Darela je zapravo oda jednom mitskom gradu, toj drevnoj Aleksandriji. Ovaj grad je takođe junak sva četiri romana – Justina, Baltazar, Mauntoliv i Klea, lajtmotiv po kojem Darel kroji kvalitetnu priču lavirintske zamršenosti i hipnotišuće lepote.

Sam Lorens u jednom opisu za Aleksandriju piše: Aleksandrija je kao velika vinska presa ljubavi; oni koji prođu kroz nju su bolesnici, usamljenici, proroci – hoću reći, svi oni koji su bili duboko ranjeni u svojoj polnosti.

Čak i kad njegova Aleksandrija ne bi postojala, ona bi i dalje bila podjednako stvarna, kao Hotornov Rim, Prustov Pariz, Lotijev Carigrad…

Sankt Peterburg – Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Najpoznatije delo Fjodora Dostojevskog smešteno je u šezdesete godine 19. veka, i to u gradu Sankt Peterburgu. Iako je u fokusu romana strašan zločin, kao i breme koje nosi glavni junak Raskoljnikov, Dostojevski je uspeo kroz roman da prikaže i tadašnju atmosferu grada.

Pariz – Zvonar bogorodične crkve, Viktor Igo

Iako je francuska prestonica ovekovečena u bezbroj Prustovih romana i dela drugih pisaca, mi smo izabrali ovo delo koje vas vodi u srednjovekovni Pariz.

Ovaj roman je pre svega uzbudljiva i potresna priča Viktora Igoa o prijateljstvu, ljubavi, ljubomori i tragičnim sudbinama. U fokusu romana je i katedrala Notr Dam, kojom je pisac bio fasciniran.

Glavni lik, zvonar Kvazimodo, čovek je nakaradnog izgleda, što određuje njegovu nesrećnu sudbinu. Ljudi su ga prezirali, ponižavali i odbacivali. Zaljubljuje se u Ciganku Esmeraldu, kojoj se udvaraju još dva muškarca. Pred vama je tragična, ali isto tako i veličanstvena priča o teškim životnim putevima.

Njujork – Doručak kod Tifanija, Truman Kapote

Ukoliko još niste pogledali istoimeni film sa šarmantnom Odri Hepbern, savetujemo vam da prvo pročitate knjigu koja će vas preseliti na Menhetn. Upoznaćete dokone i bogate koji večeri provode ispijajući koktele, slušajući ploče, flertujući do zore.

U središtu priče je Holi Golajtli, koja živi punim plućima na jedan pomalo ekstravagantan i eksentričan način, tragajući za bogatim mužem. Njujork je tu savršena scenografija sa svojim modernim bulevarima, luksuznim buticima i prelepim parkovima.

Komo – Komo, Srđan Valjarević

Najpoznatije delo našeg pisca vodi nas u samo srce Lombardije.

Izuzetan pripovedač kakav je Valjarević posebnim senzibilitetom uvlači nas u jedinstvenu atmosferu svog mesečnog boravka na jezeru Komo, u podnožju Alpa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18233 idi na stranu