Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial
Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial

Grimizni tepih na 130 kilometara kvadratnih: Močvara koja neće preživeti zimu

Podeli

Crvena močvara je stanište mnogih životinja i biljaka, mnogobrojni turisti hrle samo da nakratko uživaju u njenoj lepoti, a kada vidite kako izgleda, shvatićete zašto je toliko privlačna.

Ušće reke Šuangtaizi na severoistoku Kine, u Lijaoningu svake godine posećuju brojni turisti kako bi se uverili u posebnosti nestvarne crvene močvare.

Ova najveća i najbolje očuvana na svetu se naziva i "crvena plaža", a boju joj daje Suaeda maritima (primorska jurčica), jednogodišnja biljka slanih staništa.

Svake jeseni neobična biljka prekrije 130 kvadratnih kilometara močvare u tepih grimizne boje i živi do zime kad nestaje do iduće godine. Upravo joj zbog visokog saliniteta savršeno odgovara močvarno tlo Panjina, baš kao i brojnim životinjama koje tamo žive, a u tom rezervatu prirode ima više od 260 vrsta ptica i 399 vrsta drugih životinja, piše Pun kufer.

Iako je veći deo crvene plaže zatvoren za javnost, mali deo je otvoren za turiste, koji na sreću onih koji ovu lepotu nisu posetili mogu barem na ovaj način da je "obiđu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18055 idi na stranu