Izvor: B92

Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna su poznati beogradski fotografski par, koje znamo kao Hiishii foto tim, a koji slobodno vreme koriste za putovanja, odakle se vraćaju sa fotografijama najzanimljivijih i najuzbudljivijih delova planete Zemlje.

Svoju profesiju i strast prema putovanjima su tako udružili i godinama dele svoja iskustva sa putovanja i fotografije kroz savremene komunikacione kanale. Obilazeći najrazličitije delove seta, došli su na ideju da otpočnu originalan projekat, koji su nazvali "Points Beyond“ (Tačke beskraja). Ovo će biti svojevrsna foto-avantura, kojom žele da istražuju specifične lokacije, koje bi kroz svoju kreativnu ideju i izvedbu prikazali kao mesta koja asociraju na najudaljenije delove svemira.

Projekat su započeli u januaru ove godine putovanjem u Jordan, gde su na poznatim turističkim atrakcijama kao što su pustinja Vadi Rum, Petra i Mrtvo more zabeležili kadrove koji podsećaju na sve ono što znamo o planeti Mars.

Hiishii photo

Ove poznate svetske atrakcije su im poslužile za jedinstvenu scenografiju za koju su se spremali punih mesec dana.

Znajući da su upravo u pustinji Vadi Rum u Jordanu snimani neki od najpopularnijih naučnofantastičnih filmova, kao što su "Marsovac", "Indijana Džons" ili "Ratovi zvezda", Katarina i Uroš su odlučili da upravo to bude mesto odakle će lansirati svoj foto-projekat. Pripreme za ovu foto-avanturu su bile temeljne, jer pored plana puta i atraktivnih lokacija u Jordanu, želeli su da urade i posebne kostime, tačnije skafander i kacigu, kako bi rezultati bili što autentičniji. Dizajnerka Nina Rajak kreirala je moderno astronautsko odelo, dok je kaciga koju Katarina nosi na svim fotografijama prava pilotska, prerađena i osvežena.

Hiishii photo

No, iako su sve detaljno isplanirali, ipak na jedan faktor nisu mogli da utiču, a to je veme i vremenski uslovi.

''Tokom jednog snimanja kroz pustinju Vadi Rum zadesila nas je peščana oluja, no uprkos brizi da nećemo ništa uraditi, uspeli smo da napravimo, baš tada, izvanredne fotografije. A noseći astronautsko odelo i kacigu, osetila sam se kao da sam zaista na drugoj planeti, a posebno što je to privuklo pažnju i lokalnih beduina i brojnih turista, koji su želeli da se fotkaju sa nama", kaže Katarina.

Hiishii photo

"Svetlo je u našem poslu jedan od najbitnijih elemenata, pa smo za postizanje dobrih efekata ustajali jako rano, kako bismo uhvatili prve zrake sunca i ugrabili fotografiju poznate lokacije bez turista. Petra, kao jedno od najatraktivnijih i najpoznatijih turističkih destinacija na Bliskom istoku, bila nam je izuzetno iskustvo, a poseban doživljaj bio je noću, kada meštani upale veliki broj sveća i pod zvezdama pričaju mistične priče o ovom delu sveta", rekao je Uroš.

Katarina i Uroš su ovih dana nastavili svoju avanturu, i već se na svojim mrežama javljaju sa ''nove planete'', a gledajući fantastične fotografije iz Jordana, jedva čekamo da vidimo koja će biti sledeća destinacija i šta će biti sledeći koncept ovog kreativnog foto-tima.

Hiishii photo

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.