Izvor: B92

U izgadnji najvišeg nebodera u Evropi učestvovalo je više od 20.000 radnika kojima je trebalo osam godina da završe zgradu od 90 spratova.

Radnici 18. zemalja su do 2018. završili Lahta Center u istorijskoj četvrti Lahta u Sankt Peterburgu. Tri sprata nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metara visine. Zbog toga se smatra najvišim neboderom u Rusiji i Europi i drugom najvišom građevinom u Rusiji i Evropi, nakon 500 metara visokog Ostankinskog televizijskog tornja u Moskvi.

Kako bi mogla održati težinu nebodera od 670.000 tona, na temelje je trebalo preliti čak 19.624 kubna metra betona, što je proces koji je trajao čak 49 sati. Bilo je to dovoljno da Lahta Center uđe u Ginisovu knjigu rekorda za najduže kontinuirano prelivanje betona na svetu.

Lahta Center prostire se na površini od 400.000 kvadratnih metara. Veći dio nebodera zauzimaju kancelarije energetske kompanije s više od 5.000 zaposlenika, ali tu se mogu naći i druge poslovne kancelarije, radnje, mesta za rekreaciju, kafići i čak 34 lifta.

Na visini od otprilike 370 metara nalazi se vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na okolinu Sankt Peterburga, piše Pun kufer.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.