Izvor: B92

Putovanja pružaju divna iskustva, ali prava avantura, zabava i upoznavanje kulture počinje tek kada odete sami na put. Nekako je uvek "rezervisano za žene" da imaju svoje destinacije iz snova, a vremenom, kako bi pokazale moć i samostalnost, žene sve češće putuju same, bez partnera za putovanja.

Neke od žena koje su odlučile da ne prave nikakve kompromise sa saputnicima i da rade isključivo ono što one žele su podelile svoja iskustva, otkrile prednosti i razloge iz kojih na put odlaze bez društva, porodice ili partnera.

Potrebna im je velika promena u životu

"Bila mi je potrebna promena moje svakodnevice. Upala sam u rutinu, umorila se od monotonog posla, mlake kafe i svakodnevne užurbanosti. Htela sam promenu, da učinim da meni bude udobno i postanem potpuno sebična. Zato sam i rezervisala svoje prvo solo putovanje. Zaista verujem da se nijedan od prelepih trenutaka koje sam doživela i razgovori, poznanstva itd., nikada ne bi dogodili da nisam putovala sama", piše prva žena svoje iskustvo.

Jedna drugoj predstavljaju inspiraciju za odlazak na put

"Jednog dana sam razgovarala s kolegicom sa svog prvog posla i ona mi je pričala o svojim avanturama i to me je nateralo da se zamislim. Postala sam znatiželjna i tokom ručka sam gledala kartu sveta na internetu i nacrtala svoju buduću rutu", podelila je druga devojka.

Nema saputnika, nema drame

"Nikada ranije nisam putovala sama i stalno sam imala problem s tim da nađem društvo za kratko vreme. Odlučila sam da razbijem strah i krenula sam na ovo putovanje sama, bolje nego da propustim priliku da vidim neka mesta koja su već dugo stajala na mojoj listi želja", priča svoje iskustvo žena kojoj je zasmetalo prilagođavanje drugima.

Iste razloge imala je još jedna žena:

"Nisam planirala da putujem sama i bilo je zaista užasno kada je prijateljica s kojom sam planirala da idem na put otkazala u zadnjem trenutku. Odlučila sam da odem u svakom slučaju, što se na kraju pokazalo kao jedno od najluđih i najuzbudljivijih putovanja u mom životu, koje mi je otvorilo oči."

Foto: depositphotos/ nenetus

Jedno putovanje vodi drugom

"Odlučila sam se na svoje prvo samačko putovanje pre šest godina. Nakon što sam s prijateljima posetila Novi Zeland, vratila sam se kući i gotovo odmah rezervisala let za Australiju, sama. To sam učinila kako bih dokazala sebi da ja to mogu i da ću biti dobro. Kada sam otišla sama na put, to je za mene bilo oslobađajuće, naučila sam mnogo više o tome ko sam ja zaista i uzdiglo me iznad svih izazova u mom životu koje sam imala u tom trenutku", iskrena je još jedna žena.

Napuštanje veze

"Bila sam u dugoj vezi tada, ali sam imala osjećaj da treba da odem sama. Mislim da sam, duboko u sebi, osećala da mi treba prostor, avantura i promena 'scenografije'", dodaje ova djevojka.

Otkrivanje sebe

Zanimljivu priču imala je još jedna solo putnica:

"Prvo putovanje na koje sam išla sama bio je Bali. Učinila sam to kako bih sama osetila iskustvo nepoznatog i imala priliku da naučim ko sam zapravo ja kada sam izvan svoje zone komfora. Kada ste u zoni komfora, imate mnogo toga što vas ometa, poput posla i prijatelja i stalno se nešto događa, tako da nemate nijedan dobar trenutak za razmišljanje. Bila sam uverena u to da se moje putovanje više odnosilo na 'uključivanje', nego na 'isključivanje', jer sam morala da se posvetim sebi, bez ičega u blizini što bi me ometalo. Verujem da nisam usamljena u svojim razlozima da putujem sama, jer je bilo mnogo žena koje sam upoznala na putovanju koje su, takođe, došle same. Poput mene, i one su to htele da učine kako bi naučile nešto više o sebi i uzdigle se kao ličnosti."

Mali odmori vode do dužih samačkih avantura

"Dok sam živela u Ujedinjenom Kraljevstvu, išla sam sama na nekoliko putovanja po ostrvu. Posle nekoliko meseci, bez problema sam odlazila u Kopenhagen, Veneciju, Prag. Ovo je bilo u vreme pre mobilnih telefona, tako da sam imala problem te vrste, ali mislim da je ovo bilo ključno iskustvo za mene u sticanju veština koje su vam potrebne kako biste putovali sami", ističe jedna žena.

Briga o sebi nije sebična

"Prvi put sam sama otišla na putovanje, jer sam žudela za slobodom i fleksibilnošću koje ono donosi sa sobom. Nalazila sam se u fazi života kada sam želela da učinim nešto samo za sebe. To možda zvuči sebično, ali bila sam u vrtlogu nekih drugih stvari i samačko putovanje mi se činilo kao briga o sebi koja mi je bila nužna tada", zaključuje još jedna putnica.

Foto: depositphotos/ Maridav

Neobične želje na putovanju

Žena koja voli pomalo čudna i jeziva putovanja, teško može da nađe saputnika za tako nešto. Za takve žene, putovati sam značilo je posvetiti se svojim zanimanjima u potpunosti:

"Putovala sam u Njujork, Masačusets, Roud Ijland i Filadelfiju i spavala sama u ukletim sobama i posećivala sam kuće u kojima su se dogodila ubistva, potpuno sama. Nikada se nisam osvrtala unazad."

Svemir me naterao

"Putovanja su nešto što sam htela, ali je uvek postojala neka prepreka za to. Obaveze na poslu, manjak novca, članovi porodice o kojima sam morala da brinem, prijatelji ili partner koje nisam mogla da ostavim itd. Onda je naišlo nekoliko teških udaraca za mene i, umesto da potonem zbog toga, videla sam to kao znak da idem: što sam više gubila, to me oslobađalo i krenula sam u najveću avanturu u svom životu. To što sam išla sama bilo je ključno za mene, jer nisam sigurna da bih se otvorila na isti način da nisam išla sama", ističe devojka kojoj je bio potreban „podsticaj više sile“ da krene na put.

Rođena da putuje sama

"Pretpostavljam da sam oduvijek imala osećaj za samačka lutanja, kao što sam uvek željela da izađem i istražujem potpuno sama, čak i kada je to podrazumevalo da odem do susednog grada, a imala sam samo 12 godina", prenosi svoje iskustvo jedna od putnica.

Zbog čega žene sve više žele putovati same?

U poslednje 4 godine, čak 88 odsto žena se odlučilo da na putovanje krenu bez ikoga. Iako tu činjenicu mnogi ne shvataju i nije im jasno zbog čega jedna žena odluči da na daleki put ide sama, one objašnjavaju da u tome nema ništa čudno.

Jedna od njih kratko i jasno je rekla:

"Jer žene više nego ikada sada vide vrednost u tome. Možda ne želite ići na Tajms Skver po ko zna koji put ili da stojite u redu pred Luvrom sa svojim saputnikom. Kada putujete sami, ne morate nikome ništa da objašnjavate i to je magična stvar."

Druga je, takođe, objasnila:

"Sloboda koju osjećate na vlastitom putu, dok otkrivate vlastite mogućnosti samo je jedan od razloga iz kojih se žene odlučuju da putuju same. Osim toga, razne zajednice i onlajn sadržaji podrške omogućavaju ženama da bodre jedna drugu i međusobno se podržavaju u ostvarenjima svojih putovanja, posebno onih koja mogu ostvariti isključivo same", navodi jedna žena, piše „Hostelworld“.

U anketi 92putovanja 870 od 2.543 ljudi izjasnilo se da na putovanja idu sami. Da li smatrate da su navedeni razlozi dovoljni za takvu vrstu avanture? Šta bi u vama propudilo želju za upuštanjem u solo putovanje?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.