Izvor: B92

Amsterdam je jedna od omiljenih destinacija bez obzira na godišnje doba, praznik za koji se putuje i razlog zbog kog se putuje. Jedna od stvari koja privlači mnogobrojne turiste u Holandiju jeste sloboda koja tamo vlada, a jedan od muzeja koji to potvrđuju jeste Muzej istorije hašiša, marihuane i kanabisa.

Muzej u Amsterdamu je najstariji sa ovom temom, a kroz postavke posetioci se upoznaju sa širokom upotrebom konoplje kroz istoriju, a i danas.

Neke od stvari koje možete da vidite u Ulici Oudezijds Achterburgwal 148, jeste povezanost Kristifora Kolumba sa kanabisom. Veruje se da je on bio prvi koji je ovu biljku "prošvercovao" na američko tlo, a kasnije u Evropu vraćao "gotov proizvod".

Tek nedavno je primećeno da se u Barseloni, gde se takođe nalazi ovakav muzej, na spomeniku posvećenom Kolumbu nalaze listovi ove biljke.

Još jedan razlog povezivanja slavnog moreplovca sa konopljom jeste i masovna upotreba ove biljke i njenog ulja u brodogradnji, što je takođe deo postavke muzeja.

U muzeju se nalazi i postavka koja prikazuje primenu medicinskog kanabisa od samog početka njegove primene, a postoji i postavka o kulturama, zapravo o tradicionalnim nošnjama koje su se pravile od vlakana konoplje.

U Muzeju hašiša, marihuane i kanabisa nalaze se i razna "pomagala" koja su se koristila kroz vekove koja pokazuju način na koji su ljudi konzumirali najčešće zabranjene supstance.

U muzeju možete da nađete primenu kroz razne kulture u različitim istorijskim periodima, različite vrste lula, prisustvo marihuane u crtanim filmovima kao i prikaz kampanje protiv kanabisa.

Ovaj muzej je veoma posećen, jer nije tajna da mnogi odlaze u Amsterdam kako bi probali i neke od neobičnih kolačića koji "podižu raspoloženje malo više nego čokolada".

Ono što turisti treba da znaju jeste da sloboda ne znači potpunu anarhiju i da neka pravila ipak postoje. A neka od njih koja treba slediti jeste to da tamo gde postoji prodaja marihuane nema alkohola, da čak i za to postoje različiti "proizvođači" i cenovnik poput onih za piće. Isto tako, ne bi trebalo uzimati veću količinu od one koja je zaista potrebna i ono što je najvažnije što stranci u Amsterdamu treba da znaju jeste da su tamo zabranjene cigarete i da nema "mešanja". Kada tamo dobijete "čist džoint", računajte i na to da je kvalitetan, pa je i samo dejstvo mnogo jače od očekivanog.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.